Föräldrarna efter omtumlande rättegångsdagen

Det var tårar och bråk under den första dagen av rättegången där en man i 20-årsåldern står åtalad misstänkt för mordet på Ziad El Hassan.
Under en paus bröt ett storbråk ut mellan anhöriga och vänner till Ziad El Hassan och personer som ska vara en del av den åtalades gäng stod utanför tingsrätten.
– Det är klart det är provocerande, säger Tarek El Hassan, pappa till Ziad.

ANNONS
|

Det var en känslosam första rättegångsdag mot den man som misstänks ha mördat Ziad El Hassan den 3 november 2020 i Borås.

Rättegången hålls i säkerhetssalen på Alingsås tingsrätt. Den åtalade mannen satt med advokat Ulrik Smedberg i häktets gröna kläder, under hela rättegången tillbakalutad. Framför sig hade han en snusdosa.

”Det är mycket känslor”

Rättegången inleddes med kammaråklagare Andreas Ekengrens sakframställan. När larmsamtal från Ziad El Hassans vän, som var med när han sköts, spelades upp och när grafiska bilder från brottsplatsen visades brast flera av åhörarna samt Ziad El Hassans mamma ut i gråt.

– Jag fick panik när jag såg Ziads blod, säger Douha El Hassan, mamma till Ziad.

ANNONS

– Det är ett känsloladdat läge. Det är mycket känslor, allting kommer tillbaka, säger Tarek El Hassan.

Stort bråk utanför tingsrätten

Strax därefter tog rätten paus. Då bröt ett bråk ut utanför tingsrätten. Enligt uppgifter från platsen ska personer från det kriminella nätverket på Kristineberg ha varit utanför och det hade provocerat anhöriga och vänner till Ziad El Hassan.

Tarek El Hassan berättar om hur han upplevde händelsen i pausen. Han har ett plåster över ögonbrynet.

– Jag förstår inte vad de gör här och provocerar så. Det blev lite bråk, säger han.

Tarek El Hassan säger att han fick ett sår efter att han hade halkat när han sprang efter personerna utanför tingsrätten.

– Man blir självklart provocerad.

Det var inga poliser på plats när bråket uppstod.

– Jag trodde att det skulle vara poliser innanför och utanför hela dagen så att det inte skulle bli så här. De kom efter flera minuter, säger Tarek El Hassan.

– Det är oprofessionellt, säger Douha El Hassan.

Bråk dagen innan mordet

Polis kom några minuter senare till platsen och stämningen lugnade ner sig. Inga personer ska ha blivit allvarligt skadade men flera personer kom tillbaka till tingsrätten och var omplåstrade.

Resten av rättegångsdagen kunde pågå utan något tumult.

Andreas Ekengren presenterade under sin sakframställan att han misstänker att Ziad El Hassan dagen före mordet hade hotat den mordmisstänkte och att den konflikten skulle ha lett fram till mordet. Han visade övervakningsbilder där Ziad El Hassan enligt åklagaren betedde sig hotfullt.

ANNONS

– Det var inget vänskapligt möte, sade Andreas Ekengren.

Dagen för dådet sågs två maskerade män vandra runt på Norrby strax före skjutningen. Genom att visa jämförelser på gångstil och kroppsbyggnad menar åklagaren att det är styrkt att det är den mordmisstänkte mannen.

– Det är alltså olika dagar detta, sade han medan han visade upp hur den misstänkte mannen gick både maskerad och omaskerad.

Misstänkte mannen förnekar brott

Han visade också upp en övervakningsfilm från själva skjutningen. Övervakningsfilmen var dock på långt avstånd och man kunde inte urskilja vilka som var med på övervakningsfilmen.

Den åtalade mannen misstänks för mord, mordförsök samt grovt vapenbrott. Under rättegångsdagen yrkade Ziad El Hassans föräldrar och två bröder på 60 000 kronor i skadestånd vardera. Ziad El Hassans vän, som var med vid skjutningen, yrkar på 95 000 kronor i skadestånd då han är målsägande för mordförsöket.

Försvarsadvokat Ulrik Smedberg.
Försvarsadvokat Ulrik Smedberg. Bild: Erik Ericson

Den misstänkte mannen förnekar brott på alla åtalspunkter.

Hans advokat Ulrik Smedberg tycker att delar av bevisningen är stark men att den inte visar de centrala händelseförloppen.

– Ingen bevisning vi har sett eller hört idag visar vem det var som sköt målsäganden, säger Ulrik Smedberg.

Han håller med åklagaren om att övervakningsfilmen från själva skjutningen visar just det.

– Vilka det är som skjuter kommer vi aldrig att få reda på och det kommer vi inte att veta när den här förhandlingen är klar heller. Det finns nämligen ingen utredning om det.

ANNONS

– Det sker saker i en förort som ligger fem minuter bort 15 minuter innan men det finns ingen koppling däremellan, säger Ulrik Smedberg.

Rättegången fortsätter fram till den 24 mars.

LÄS MER:Slagsmål utanför tingsrätten i Alingsås

LÄS MER:Deras son mördades – berättar om sveket och sorgen

LÄS MER:Misstänkte mördaren berättade för häktesgrannen: ”Kallblodigt”

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

ANNONS