Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Goda Grannar

Det finns en romantisk dröm som jag vet så många när: att nån gång få öppna en liten krog på nån bakgata med plats för tolv förälskade par och där tjockekrögaren drar fram dragspelet och den gräddnosiga servitrisfrun sjunger en aria medan solen går ner bakom taken och allt slutar jabbadaba. Ungefär så tror jag de två bästa polarna tänkte när de tog över den hopplösa adressen på Sveagatan (Hu, finns det en sån gata i Göteborg?) för några år sedan för att skapa en liten pärlmussla, långt bortom det Göteborgstraditionella högdragna fiskrestaurant-tonläget, med moderata priser, mysmys och en underbar vitlökshavsdoft från köket.

Varm och saftig yankee – men håll er till köttet!

När klassiska fyllekäksgatuköket 7:ans slängde in Scan-handduken i våras och började flippa finhamburgare i stället var det nog få som höjde på ögonbrynen, det vara bara en logisk följd av senare års jakt på tillverkandet av stadens bästa hamburgare. På den något oändliga långa och tråkiga kroggatan Södra Vägen ligger Holy Cow sedan några år tillbaka och varje gång jag har varit där har det varit smockfullt och man har fått stå och hänga i baren (de har nämligen inte tillräckligt med barstolar) i väntan på bord.

Krognytt: Turkiskt i källaren

Norra Allégatan 8 Den lite undanskymda adressen till trots tog den före detta Mediterraneoservitören Enis Can Eran (nej, det är faktiskt inget artistnamn) över Kyotos sushibutik (ägaren flyttade tillbaka till Filippinerna) och öppnade Al a Turka för en liten tid sedan. Det turkiska favoritköket finns nu på en handfull platser i stan (finns plats för fler tycker jag) och redan till sommaren hoppas Enis Can Eran att bygga på med alkoholrättigheter, biffig grill, utökade kvällsöppettider, dj:s och livemusik nere i källaren.