Havsspya hittad på Västkusten: ”Saknar naturliga fiender”

För första gången har den så kallade havsspyan upptäckts i Sverige, närmare bestämt på Västkusten.
Arten är invasiv och om den sprider sig kan den skada ekosystemet.
– Den kan slå ut andra arter, säger Annette Hellberg, värd på Naturum i Kosterhavet.

ANNONS
|

Anette Hellberg som arbetar på Naturum Kosterhavet upptäckte havsspyan på ett ostron när hon var ute och snorklade. Hon kände inte igen arten och det visade sig senare att djuret, som egentligen är en koloni av sjöpungar, aldrig tidigare upptäckts i svenska vatten.

– Det är många små sjöpungar som sitter ihop och ser ut som en matta. Den är någon till ett par millimeter tjock, säger Anette Hellberg.

Havsspyan som egentligen heter ”Didemnum vexillum” har fått sitt namn på grund av formen och att den är gulaktig och bubblig.

Havsspyan sprids ofta via fartyg och har tidigare upptäckts i bland annat Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och för två år sedan även i Norge. I vårt grannland har den sedan dess spridit sig.

ANNONS

I nuläget är det för tidigt att säga om havsspyan kommer att utgöra något hot i Sverige. Det är nämligen väldigt olika hur den beter sig och sprider sig, menar Anette Hellberg.

Saknar naturliga fiender

Arten beskrivs ofta som en ekosystemsingenjör.

– Den kan ändra ekosystemet och det är definitionen av en invasiv art. En ny art i ett ekosystem är ofta problematisk för att de till exempel saknar naturliga fiender och sjukdomar.

Till utseendet ser den alltså lite ut som en matta, men luktar havsspyan?

– Det har jag inte tänkt på men den växer på musslor och ostron med hårda skal och då kan de bli mjuka för att den är sur i sitt utskick.

Om man ser havsspya eller någon annan invasiv art är det viktigt att man rapporterar in det på invasivaarter.nu.

– Ta flera kort och även gps-position så att man vet exakt var den finns. På sidan kan man också lära sig om invasiva arter, säger Anette Hellberg.

LÄS MER:Kräftpesten tar över fler vatten

LÄS MER:Trädgårdsägare varnas för lömska arter

LÄS MER:Designar och skapar möbler av ostronskal

ANNONS