Bolaget och förbundet har till den 29 juni på sig att lösa förhandlingarna, annars går 900 piloter ut i strejk.
Bolaget och förbundet har till den 29 juni på sig att lösa förhandlingarna, annars går 900 piloter ut i strejk. Bild: Johan Nilsson/TT

900 SAS-piloter varslar om strejk

Förhandlingar mellan facket och ledningen har strandat. Facket varslar om strejk från och med den 29 juni om ledningen inte backar, rapporterar DN.

ANNONS
|

Vid 14-tiden trillade ett strejkvarsel in till Medlingsinstitutet i Stockholm. De svenska, danska och norska pilotföreningarna kopplade till SAS har inte kommit överens med ledningen i förhandlingarna, och förbunden varslar nu om strejk, rapporterar DN.

Varslet omfattar omkring 900 piloter i de skandinaviska länderna.

Piloterna går ut i strejk med start den 29 juni om SAS-ledningen inte ger med sig i förhandlingarna, säger Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk Pilotförening.

– Blir det en strejk så ligger hela ansvaret på ledningen. Vi kan inte ta ansvar för att de inte vill ingå avtal med oss, säger Martin Lindgren till DN.

ANNONS

Eftersom strejken hotas att inledas precis efter midsommar kan flera svenskars semesterplaner påverkas. Enligt Lindgren kan uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer påverkas om dagen om parterna inte finner en lösning.

Utsatt ekonomiskt läge

Nyheten kommer i en oläglig tid för SAS som redan är i ett prekärt ekonomiskt läge. Tidigare i veckan gick näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) ut och meddelade att svenska staten inte kommer att skjuta in mer pengar i det krisande flygbolaget. I det nya sparpaketet som bolaget lade fram i slutet av februari avsåg SAS att minska de årliga kostnaderna med 7,5 miljarder kronor. 800 miljoner var tänkt att sparas in på sänkta pilotlöner.

Enligt DN gav facket ett förslag till ledningen som – enligt facket själva – skulle minska pilotkostnaderna med 25 procent, vilket avvisades. Enligt Lindgren berodde det på att Pilotföreningen ställde krav om att SAS skulle sluta anställa piloter via bemanningsbolag till koncernens nya bolag SAS Link och SAS Connect.

– Vi skulle gärna gå med på ett avtal nu som innebar att vi tar smällen genom att avstå löneökningar, eftersom att SAS är i en svår position. Men då vill vi också få vara en del av framtiden i det här flygbolaget. Det SAS kommunicerar nu är att om vi går med på försämringar på uppemot 30 procent i löner och villkor så kan vi få behålla en tredjedel av våra jobb, resten kommer gå till andra, säger Martin Lindgren till Dagens Nyheter.

ANNONS

Strejk senast 2019

Den senaste pilotstrejken varade under sju dagar år 2019, och kostade SAS mellan 50-60 miljoner kronor per dag. Sedan dess har SAS Link och SAS Connect grundats, som har pilotavtal med ett danskt fackförbund som inte kommer att delta i strejken.

Avtalet mellan facket och SAS löpte ut i april i år. Sedan dess har piloterna arbetat vidare enligt det gamla avtalet. Förhandlingarna mellan fack och ledning har skett sedan november, rapporterar den danska tidningen Berlingske.

GP söker SAS för en kommentar.

LÄS MER:Risk för flygstrejk i sommar – SAS och piloterna inte överens

LÄS MER:Ny miljardförlust för SAS – redovisar tapp på 1,6 miljarder kronor

LÄS MER:SAS-kaoset: Så riskerar du att drabbas

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS