Efter att piloterna och SAS inte kommit överens om nytt avtal riskerar en strejk att bryta ut i sommar.
Efter att piloterna och SAS inte kommit överens om nytt avtal riskerar en strejk att bryta ut i sommar. Bild: Johan Nilsson/TT

Risk för flygstrejk i sommar – SAS och piloterna inte överens

Samtidigt som det förlusttyngda flygbolaget SAS försöker locka nya investerare hotas företaget av strejk. Sedan avtalet mellan piloterna och SAS löpte ut i slutet av mars har parterna inte kunnat komma överens, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

SAS redovisade mångmiljardförluster i sin senaste kvartalsrapport som kom tidigare i veckan. Flygbolaget vill hämta in 9,5 miljarder kronor från nya investerare. Samtidigt hotar en strejk efter att SAS och piloterna inte kommit överens om nya avtal sedan det löpte ut i slutet av mars. När det inte finns något avtal råder heller ingen fredsplikt och det skulle vara möjligt att varsla om stridsåtgärder så som strejk.

SAS Pilot Group, som samlar pilotfacken i Sverige, Norge och Danmark, skriver i ett brev till sina medlemmar att de hoppas att ”SAS tar sitt förnuft till fånga och inte driver företaget i brand”.

ANNONS

Piloterna redo att sänka lönerna – men inte tillräckligt mycket

Enligt källor till Ekot från både arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan går förhandlingarna trögt. I det nya sparprogrammet ska SAS försöka sänka de årliga kostnaderna med 7,5 miljarder kronor. 800 miljoner kronor skulle vara piloternas bidrag och enligt uppgifter till Ekot ska piloterna lagt fram ett förslag med sänkta löner på omkring 5 procent. Därutöver ska förslaget även innebära mer flexibla arbetstider för piloterna så de kan jobba mer när människor vill flyga.

Källor till Ekot uppger att arbetsgivarsidan inte tycker förslagen är tillräckliga. Det ska finnas skisser på lösningar men inget båda parter är beredda att skriva på.

SAS vill göra upp med dyra kollektivavtal

Under pandemin sades många anställda upp och nu när SAS återigen är uppe i luften får de söka anställningar i dotterbolagen SAS Link och SAS Connect till sämre villkor. Piloternas krav är att alla som flyger SAS-plan ska ha samma avtal och att uppsagda ska återanställas.

För att vara konkurrenskraftiga och locka nya investerare vill SAS göra upp med dyra kollektivavtal. Pilotfacken skriver i sitt medlemsbrev:

”Vi står vid ett vägskäl. Det går ena eller andra vägen. Om vi hamnar i en konflikt kan den komma att pågå hela sommaren från vårt perspektiv”.

LÄS MER:Locket på från regeringen i SAS-krisen

LÄS MER:SAS-aktien slaktas efter rapport

LÄS MER:Ny miljardförlust för SAS – redovisar tapp på 1,6 miljarder kronor

LÄS MER:SAS tillbakavisar uppgifter om halvfulla plan

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS