Filmning (?) bakom Norges ledningsmål mot Sverige

Norge hade inte besegrat Sverige på 17 år. Denna svit bröts på söndagen efter ett Erling Haaland haft stor uppvisning. Men det första målet såg han ut att få till skänks.

|

2005 vann norrmännen en träningsmatch mot Blågult på Råsunda. Det var 6 207 dagar sedan.

Från och med nu får man börja räkna från noll.

För Norge blev för tungt i söndagens Nations Leaguemöte på Friends Arena.

Sällan hade vårt grannland på förhand haft bättre förutsättningar att bryta den dystra förlustsviten. Det var ett skadeskjutet lag den svenske förbundskaptenen Janne Andersson tvingades ställa på banan.

Förutsättningarna blev knappast sämre för Erling Haaland och hans gäng 20 minuter in. Då gick Morten Thorsby ned i en duell med Emil Krafth i straffområdet. Huvuddomare Anthony Taylor pekade på straffpunkten – men var det verkligen kontakt spelarna emellan?

”Det är bedrövligt”

– Den straffen kändes tveksam, sa TV6:s kommentator Niklas Holmgren i sändningen.

Experten, och förre landslagsstjärnan, Fredrik Ljungberg tog det än längre.

– Det är för mig fullständigt ofattbart. Jag tycker det är ett stort – ursäkta mig – jävla skämt. Har man VAR-domare där uppe måste de hjälp domarna och säga att ”det här är helt fel, släpp det”, sa han i halvtidspausen.

Efter matchen var Janne Andersson inne på samma linje.

– Söte Jesus. Ursäkta mig men det är helt fruktansvärt, sa han till TV6, och fortsatte:

– Ursäkta, jag höll på att svära. Det är bedrövligt.

Mål blev det hur som helst, Haaland var säkerheten själv när han satte Norge i förarsätet från elva meter. En tung blågul start på matchen var ett faktum.

Samme Haaland var höll sig sedan framme och punkterade tillställningen med dryga 20 minuter kvar. Stortalangen Anthony Elanga kunde på vackert vis reducera på tilläggstid med sitt första a-landslagsmål, men mötet slutade 2–1 till Norge.