Första steget mot marknadshyror för befintliga kontrakt är just just marknadshyror i nyproduktion, skriver debattörerna.
Första steget mot marknadshyror för befintliga kontrakt är just just marknadshyror i nyproduktion, skriver debattörerna. Bild: Hyresgästföreningen

Fri hyressättning i nyproduktion – ett steg mot marknadshyror

Utredningen om marknadshyror i nyproduktion föreslår att fastighetsägarnas vinstintresse ska väga tyngre än hyresgästernas trygghet. Det skulle innebära ett systemskifte och riskerar att öppna upp för marknadshyror i hela beståndet, skriver Ronny Bengtsson och Pedram Kouchakpour, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

8/6 Ren skrämselpropaganda om marknadshyror

I fredags presenterades utredningen om marknadshyror i nyproduktion. Den föreslår bland annat att fastighetsägaren ensidigt ska bestämma hyran, att fastighetsägaren garanteras hyreshöjningar och att hyrorna får höjas om områdets popularitet ökar. Enligt vår mening innebär detta ett mycket allvarligt systemskifte inom svensk bostadspolitik och ett första steg mot att införa marknadshyror i Sverige.

Första steg mot marknadshyror

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna GFR anklagar Hyresgästföreningen för att komma med oseriösa villfarelser och felaktig skrämselpropaganda mot den ”halmgubbe” som han kallar marknadshyror, eftersom förslaget bara innefattar nyproduktion och inte hela beståndet. Vad Ljunggren inte tar upp är att han representerar en organisation som tagit fram en rapport om hur marknadshyror i hela beståndet kan införas i tre steg. Det första steget är just marknadshyror i nyproduktion. Steg två är marknadshyror i lediga lägenheter i hela beståndet och steg tre är marknadshyror för befintliga kontrakt. Precis vad vi i Hyresgästföreningen varnar för att marknadshyror i nyproduktion kan leda till.

ANNONS

Det finns flera exempel på länder där marknadshyror genomförts efter exakt samma trestegsmodell. I vårt grannland Finland infördes marknadshyror för nybyggda hyresrätter i början av 90-talet. Ett par år senare blev det marknadshyror för alla nya hyreskontrakt, och kort därefter infördes marknadshyror på hela hyresmarknaden. Mellan 1995 och 2000 ökade medelhyrorna för bostäder som hade marknadshyror med 26 procent i Finland i snitt, och med 42 procent i huvudstaden Helsingfors.

Över 50 procent högre hyror

När vi bad undersökningsföretaget Ramboll räkna på hur marknadshyror skulle slå i Göteborg blev siffrorna ännu dystrare. Hyrorna skulle stiga med i genomsnitt 51 procent i staden och i vissa attraktiva områden som Majorna-Linné med ändå upp till 67 procent.

Även samhällsekonomin kommer att påverkas negativt när skattekollektivet tvingas betala för fastighetsägarnas ökade vinster. Finland lägger nu motsvarande 40 miljarder på bostadsbidrag per år, jämfört med Sverige som lägger 6 miljarder på bostadsbidrag och 4 miljarder på bostadstillägg för pensionärer.

Rikard Ljunggren pratar om Hyresgästföreningens ohederlighet, och skriver att förslaget om marknadshyror i nyproduktion kommer ge trygghet och förutsägbarhet för hyresgästerna. Samtidigt väljer han att utelämna att förslaget innebär att hyresvärden utöver en årlig justering enligt KPI också kan höja hyran av betydligt mer godtyckliga skäl som att ett område anses blivit mer populärt. En hyresgäst kan alltså tvingas betala mer enbart för att en nyinflyttad hyresgäst var beredd att betala en högre hyra. Det skulle innebära att hyresgäster riskerar att tvingas flytta från sina hem – inte för att man saknar besittningsskydd utan för att möjligheten att bo kvar är obefintlig av ekonomiska skäl. Var är tryggheten och förutsägbarheten i det?

ANNONS

Ökar inte byggandet

Med marknadshyror kommer det byggas mer, skriver Ljunggren. Var han får det ifrån är väldigt oklart. Tvärtom så tyder det mesta på att marknadshyror i nyproduktion inte alls kommer att öka byggandet. När Hyresgästföreningen undersökt hinder för bostadsbyggande i enkäter till byggaktörer är det ingen som uppger att en omställning till marknadshyror skulle lösa de problem man upplever. Tvärtom uppges det vara ett problem i sig att många människor inte har råd att efterfråga det som byggs i dag – hyrorna är helt enkelt för höga. Dessutom byggs det i dag fler hyresrätter än bostadsrätter – trots att bostadsrättspriserna är helt fria på marknaden.

Det är enkelt att förstå varför Rikard Ljunggren är för marknadshyror. De stora vinnarna skulle bli just fastighetsägarna eftersom de kan öka på sina stora vinster.

I ett hyresförhållande är hyresgästen alltid den svagare parten. I dagens system med kollektiva hyresförhandlingar jämnas den obalansen ut. Tillsammans blir hyresgästerna starkare. Så skulle det inte fungera i ett system med marknadshyror. Det är enkelt att förstå varför Rikard Ljunggren är för marknadshyror. De stora vinnarna skulle bli just fastighetsägarna eftersom de kan öka på sina stora vinster. De stora förlorarna skulle bli hyresgästerna som får betala mer för mindre trygghet.

Ronny Bengtsson, tf regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige

Pedram Kouchakpour, regionchef Hyresgästföreningen Västra Sverige

ANNONS