Två sprängningar i området dagarna innan skredet på E6

Det har skett flera sprängningar i området kring skredet i Stenungsund den senaste månaden. Dagarna innan hade två sprängningar genomförts, visar en undersökning från Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.
Polisen meddelade under måndagen att händelsen nu utreds som miljöbrott.

ANNONS
|

Forskare vid Uppsala universitet och Svenska nationella seismiska nätet har ständigt pågående mätningar av aktivitet och rörelse i marken över hela Sverige. En mätstation finns på Tjörn och den visar att skredet inträffade 01.40 den 23 september.

– Det vi kan se är när marken släpper taget och börjar röra sig och när det stannar upp igen. Det pågår i nästan en minut, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid Uppsala universitet.

Dagarna innan genomfördes sprängningar i närheten av platsen för jordskredet. 14.00 den 20 september har mätstationen på Tjörn noterat en sprängning i en bergtäkt två kilometer norr om skredet. 16.40 den 21 september noterades en sprängning väster om E6 nära området. Men om det är orsaken till skredet går inte att slå fast.

ANNONS

– Vi har haft fyra sprängningar den senaste månaden. Det är mycket faktorer som kan spela in. I det närmaste är det omöjligt att se varför det har skett. Möjligtvis kan vattenmättnaden i marken gjort att det rört på sig, säger Björn Lund.

Kvicklera i området

I stora delar av Västsverige är det vanligt med kvicklera som är en tixotrop. En tixotrop är massa som snabbt kan lösas upp om det blandas med vatten eller om det rör på sig.

– Jag brukar jämföra det med målarfärg. När man öppnar burken är det fast men om man börjar röra med en pensel så löser det upp sig och blir mer flytande, säger Björn Lund.

Den 13 november 2019 gick det ett skred i Lökeberg, Kungälvs kommun. Då rörde sig flera hundra meter jordmassor ut i havet. Då konstaterades också att marken bestod av finkorniga jordarter som utvecklats till kvicklera.

– Alla de här områdena som har kvicklera är utsatta för skred. Förra vintern gick det ett norr om Oslo som drog med flera hus. Det är något man måste hantera när man bygger, säger Björn Lund.

Under måndagskvällen meddelade polisen att rubriceringen för utredningen av skridet har ändrats till miljöbrott. Tidigare utreddes det som grov allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

Längre än ett år

Karin Odén, geotekniker vid Statens geotekniska institut (SGI), har varit rådgivande åt räddningstjänsten. De var på plats på lördagsmorgonen bland annat för att kunna avgöra var man kan göra eftersök med hundar.

– Skredet har förmodligen gått från öster till väster och har flyttat E6 ungefär 50 meter. Det är väldigt mycket omrörda massor som inte är stabila ännu och det kommer ta lång tid även om det successivt blir bättre, säger Karin Odén.

Hur lång tid, en vecka, en månad eller ett år?

– Det tar längre tid än så om man ska tillbaka till hur det var från början.

LÄS MER:Kungen om skredet: "Tack och lov att ingen omkom"

LÄS MER:Andres stod intill jordskredet i Stenungsund – trodde att ett flygplan nödlandade

ANNONS