Så stort förtroende har väljarna för partiledarna

Svenskarna har betydligt högre förtroende för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson än för Moderaternas dito statsminister Ulf Kristersson. Allra lägst är förtroendet för centerledaren Muharrem Demirok, visar siffror från GP/Novus.
– Då spelar det nästan ingen roll vilken politik partiet framför så länge man inte litar på hans roll som partiföreträdare, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

ANNONS
|

50 procent av svenskarna har mycket eller ganska stort förtroende för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, visar siffror från GP/Novus.

Magdalena Andersson är också den enda av de åtta partiledarna som har ett positivt balansmått, alltså att fler svarar att de har förtroende för henne än som inte har det.

Tvåan, statsministern Ulf Kristersson (M) ligger långt efter. 33 procent har ganska eller mycket stort förtroende för honom.

– Det är skillnad på förtroende och sympati. Man kan ha förtroende för någon även om man tycker att ideologin inte är något som Sverige mår bra av. Och då vill man inte rösta på partiet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

ANNONS

I en stabil demokrati är det viktigt att en statsminister har brett förtroende bland svenskarna, inte bara bland dem som kan tänka sig att lägga sin röst på partiet, eller på något parti i samma block, enligt Torbjörn Sjöström.

Medan Magdalena Andersson, som statsminister, haft förtroende bland en del moderater, har inte Ulf Kristersson lyckats med motsvarande bland socialdemokrater, i sin roll som statsminister, konstaterar Sjöström. Han jämför med Fredrik Reinfeldt, som under sin tid som statsminister hade förtroende även bland socialdemokrater.

Känd men lågt förtroende

Den partiledare som svenskarna har allra lägst förtroende för är Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Bara fyra procent har ganska eller mycket högt förtroende för honom.

Det går heller inte att förklara de låga siffrorna med att han som ny partiledare är okänd, enligt Torbjörn Sjöström.

– Det är Demiroks problem. På grund av turbulensen kring honom, att han inte var tydlig med sin historia, blev han väldigt fort känd, för att inte berätta hela sanningen.

Problemet med att förtroendet för en partiledare är lågt är att väljarna inte bryr sig om partiets politik, enligt Sjöström.

– För litar du inte på partiföreträdaren alls spelar det ingen roll vilken politik man har i partiprogrammet för man tror inte att det kommer att genomföras. Då spelar det nästan ingen roll vilken politik partiet framför så länge man inte litar på hans roll som partiföreträdare.

ANNONS

LÄS MER:Svenskarna ger Ulf Kristersson (M) underkänt

LÄS MER:Majoriteten missnöjda med regeringens klimatarbete

LÄS MER:MP:s huvudvärk: Brist på män som kan ta över efter Bolund

LÄS MER:De kan ta över som nytt språkrör för Miljöpartiet

ANNONS