De kan ta över som nytt språkrör för Miljöpartiet

En präst från Småland, en tv-profil som hamnat i EU-parlamentet och en 08:a som vurmar för cykelgågator. Det är några av miljöpartisterna som kan ta över som nytt språkrör efter Per Bolund.

ANNONS
|
Pär Holmgren från Miljöpartiet i EU parlamentet.
Pär Holmgren från Miljöpartiet i EU parlamentet. Bild: Fredrik Persson / TT

Pär Holmgren

I dag sitter Pär Holmgren i EU-parlamentet tillsammans med Jakop Dalunde och Alice Bah Kuhnke. Precis som den senare är Holmgren något av en kändisvärvning och för många är han mest bekant som före detta meteorolog i SVT.

Stockholms före detta trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) kallade sig gärna "cykelborgarråd".
Stockholms före detta trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) kallade sig gärna "cykelborgarråd". Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Daniel Helldén

Daniel Helldén är riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Många i partiet lyfter Helldén som trolig språkrörskandidat, men påpekar också att han är ett kontroversiellt namn internt. Kritiker anser att han är en högerkandidat, inte minst på grund av att han under åren 2018-2022 samarbetade med den före detta Alliansen i Stockholms stad.

Henrik Blind är en av de ledande rösterna i gruvmotståndet i Jokkmokk.
Henrik Blind är en av de ledande rösterna i gruvmotståndet i Jokkmokk. Bild: Paul Wennerholm/TT

Henrik Blind

Same, renägare och gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk. Sa inte nej till att bli språkrör när SVT ställde frågan häromdagen. Något av ett lokalt vallokomotiv för Miljöpartiet. Fick 15,3 procent i kommunvalet i Jokkmokk och i 11,8 procent riksdagsvalet. Sattes också på Stockholmslistan i riksdagsvalet 2022, i fall partiet skulle få chansen att bilda regering.

ANNONS
Dåvarande Biståndsminister Per Olsson Fridh på sitt tjänsterum på UD i Arvfurstens Palats.
Dåvarande Biståndsminister Per Olsson Fridh på sitt tjänsterum på UD i Arvfurstens Palats. Bild: Janerik Henriksson/TT

Per Olsson Fridh

Per Olsson Fridh var Sveriges biståndsminister i Löfvens sista regering. Efter att Miljöpartiet lämnade regeringssamarbetet med Socialdemokraterna hösten 2021 utsågs Per Olsson Fridh till generaldirektör för Folke Bernadotteakademin. Beskrivs som ett namn med bred uppslutning som inte skulle dela partiet, samt rätt profil med ett modernt tänk.

Per-Inge Lidén har varit kommunalråd i Karlstad.
Per-Inge Lidén har varit kommunalråd i Karlstad. Bild: Pressbild

Per-Inge Lidén

Per-Inge Lidén ställde upp i samband med språkrörsvalet 2019 då Per Bolund valdes, men drog tillbaka sin kandidatur innan kongressen. Han tidigare varit gruppledare för Miljöpartiet Karlstad i över tio års tid och har främst erfarenhet från kommunpolitiken.

Han är pastor i grunden och beskrivs som vältalig med stort engagemang för partiets profilfrågor. Samtidigt är han kanske inte det förankrade namnet, vissa menar att om partiet väljer någon med kyrklig bakgrund så vore Magnus P Wåhlin favoriten.

LÄS MER:MP:s huvudvärk: Brist på män som kan ta över efter Bolund

LÄS MER:Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår

LÄS MER:Per Bolund passade aldrig i rollen som språkrör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS