Idrottsprofilen döms för tortyr av pojkar

Idrottsprofilen torterade tonårspojkarna med bland annat plastpåsar över huvudet, metallklämmor på bröstvårtorna och piskningar, enligt åklagaren. Själv påstår mannen att de så kallade "förtroendeövningarna" skulle göra ungdomarna till bättre idrottsmän. Inspirationen hämtade han bland annat från BDSM, militären - och Zlatan. Han döms nu till sex års fängelse.

ANNONS
|

Under en tioårsperiod ska idrottsledaren ha bjudit hem flera unga pojkar till sitt hem. Där ska pojkarna ha utsatts för tortyrliknande behandling, enligt åklagaren.

Kammaråklagare John Dagnevik har berättat att pojkarna fått ta av sig sina kläder och ta på sig idrottsprofilens kläder.

– Däribland kalsonger och knähöga strumpor. Han har sedan bundit de här pojkarna. I vissa fall har han också stagat upp deras armar mot en plåtstång som han placerat bakom deras ryggar, har John Dagnevik sagt.

LÄS MER: Bevisen mot misstänkte idrottsprofilen - 24 timmars tortyrfilm

"Lidit av det"

Sedan ska han ha "placerat olika typer av andningshämmande föremål på och i och över deras munnar". Åklagaren har berättat att det rörde sig om kraftig tejp över mun och näsa, han har i vissa fall fört ner en slang i deras mun och klistrat fast slangen med eltejp och han ska också ha placerat en tät plastpåse över deras huvuden, bland annat. Dessutom ska pojkarna ha fått klämmor, i metall och trä, på undersidan av underarmarna och på deras bröstvårtor.

ANNONS

Två offer har också piskats med ridpiska och en hopsättning av buntband.

– De här pojkarna har känt smärta och lidit av det. Gärningen är i stort hänsynslös och rå och mot unga personer, berättade John Dagnevik.

Pojkarna ska också nästan ha förlorat medvetandet under behandlingen.

– Rättsläkaren konstaterar att om de här andningshämmande momenten inte hade avbrutits i tid så hade det funnits en beaktansvärd risk för dödlig utgång. Den omständigheten är tung. Det är allvarliga moment och det säger sig ju själv - får man en påse över huvudet eller ett rör nerkört i halsen så finns det en risk till en sådan utgång, sa John Dagnevik.

LÄS MER: Utredningen mot idrottscoach växer

Åtaladför 100 brott

När mannen åtalades omfattade stämningsansökan 100 grova brott, varav 55 fall av grovt olaga tvång och 45 fall av grov misshandel.

De tolv offren var under 18 år och de hade kommit i kontakt med mannen genom sitt idrottsutövande. Flera av pojkarna hade senare hamnat på samma skola i en ort i Blekinge och mannen var engagerad i idrottsutövandet på skolan, men inte anställd.

Mannen har erkänt att han gjort vissa av sakerna - men han förnekar brott. Han hävdar att behandlingen skulle göra de unga idrottsutövarna till bättre idrottsmän. Enligt honom deltog ungdomarna frivilligt som ett led i deras träning.

ANNONS

Filmer bland bevisningen

Bland bevisningen finns den åtalade mannens egna filmer av de påstådda "förtroendeövningarna". I förundersökningsprotokollet framgår det att det rör sig om totalt 24,5 timmar.

Under förhören visades dessa filmer för den åtalade.

– Spontana reaktionen är att jag och målsäganden hade ett samarbete. Jag har fått input från många håll om att detta är tveksamt och det har gjort att man börjat rannsaka sig själv. Under de processerna kände jag inte att det var fel. Känslorna är som Daniel Westling sa "all over the place". Det är naturligt att jag inte hämtat in att detta kan vara livsfarligt. Jag har nämnt hur jag kan tolka reaktionerna från målsäganden. Jag hade inte gjort om det på det här sättet nu när jag fått information från olika håll, sa han efter att ha tittat på en film.

Flera av offren säger i förhör att de inte är förvånade om det skulle ligga något sexuellt bakom idrottsledarens agerande. Men han hävdar att det inte fanns något sexuellt med övningarna.

– Det är min uppfattning, både under tiden och efteråt, svarade idrottsledarenpå förhörsledarens fråga.

LÄS MER: Misstänks för 14 fall av grovt våld och tvång

Inspirerades av BDSM

Men de har också hittat 168 andra filmer på mannens dator: "Allt innehåll är av karaktären väldigt avancerad BDSM", framgår av förundersökningen. De skriver också att det finns flera likheter mellan de påstådda "förtroendeövningarna" och innehållet på dessa filmer.

ANNONS

Mannen har själv sagt i förhör att han hämtat inspirationen från just dominanslekar som BDSM men bara det "tekniska gällande bindningarna" samt var gränserna går - "Detta menar NN de är duktiga på inom BDSM", framgår av ett förhör med mannen.

Han har också hämtat inspiration från militära förband. Han påstod att en amfibiebataljon i Sverige använder sig av fjättring kring händer och fötter och att de sedan sänks ned i vatten samt att den franska militärens specialförband skjuter varandra med vapen i bröstet för att lära sig hantera jobbiga situationer.

... och av Zlatan

Dessutom säger han i förhör att han hämtat inspiration från Zlatan: "I Zlatans bok s.1 och 2 står det att säger någon "hoppa" så hoppar man", framgår av hans resonemang.

Han påstår att det i alla elitsatsande grupper finns träningsmetoder som kan tyckas onormala för en utomstående. Han berättar vidare att det finns fler böcker än Zlatans där elittränare, bakom stängda dörrar, använder vissa typer av metoder. Han går med på att hans metod är ovanlig.

– Jag förstår att det ser konstigt ut och att det var tvivelaktigt. Jag hade en bild av att detta var bra där och då. Jag har rannsakat mig själv, hur kunde jag processa detta vidare med den information jag har nu, fortsatte han.

ANNONS

Nu döms han

När rättegången avslutades yrkade åklagaren på att mannen skulle dömas till fängelse i åtta till tio år, enligt lokala medier.

Och nu döms han till fängelse i sex år för grovt olaga tvång vid 42 tillfällen, det vill säga han frias för totalt 13 fall av grovt olaga tvång.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att de "satt sin tilltro till de tolv målsägandena som vid polisförhör och vid huvudförhandlingen berättat om hur brotten gått till". Dessutom stämmer deras uppgifter överens med den tekniska bevisningen - däribland det omfattande filmmaterialet.

Mannen ska också betala skadestånd till de tolv offren.

ANNONS