Bevisen mot misstänkte idrottsprofilen - 24 timmars tortyrfilm

ANNONS
|

I början av året häktades en man i 40-årsåldern misstänkt för flera fall av grov misshandel och olaga tvång.

Samtliga offer var pojkar under 18 år och de hade kommit i kontakt med mannen genom sitt idrottsutövande. Flera av pojkarna hade senare hamnat på samma skola i en ort i Blekinge och mannen var engagerad i idrottsutövandet på skolan, men inte anställd.

LÄS MER: Utredningen mot idrottscoach växer

Hundra grova brott

Under utredningen har misstankarna växt och nu när mannen åtalas rör det totalt hundra brott, då både fall av grov misshandel och olaga tvång.

– Från april 2007 till slutet av november 2016, ungefär tio år har han förgripit sig på olika sätt på tolv pojkar. Han har då gjort det genom att ha bjudit hem dem till utrymmen som han vid respektive tid har disponerat över, säger kammaråklagare John Dagnevik och fortsätter.

ANNONS

– Det finns de som blivit utsatta vid något enstaka tillfälle och så finns det de som blivit utsatta ett tiotal-femtontal gånger.

LÄS MER: Misstänks för 14 fall av grovt våld och tvång

Tog av sig kläderna

Åklagaren berättar att pojkarna då fått ta av sig merparten av sina kläder.

– Och i stället ta på sig kläder som tillhör den här mannen, däribland kalsonger och knähöga strumpor. Han har sedan bundit de här pojkarna. I vissa fall har han också stagat upp deras armar mot en plåtstång som han placerat bakom deras ryggar, säger John Dagnevik och berättar att mannen sedan "placerat olika typer av andningshämmande föremål på och i och över deras munnar".

Åklagaren berättar att det rör sig om kraftig tejp över mun och näsa, han har i vissa fall fört ner en slang i deras mun och klistrat fast slangen med eltejp och han ska också ha placerat en tät plastpåse över deras huvuden, bland annat.

"Risk för dödlig utgång"

John Dagnevik berättar att mannen också placerat klämmor, i metall och trä, på undersidan av pojkarnas underarmar och på deras bröstvårtor. Två offer har också piskats med ridpiska och en hopsättning av buntband.

– De här pojkarna har känt smärta och lidit av det. Gärningen är i storthänsynslösoch rå ochmot unga personer, säger John Dagnevik.

ANNONS

Pojkarna ska nästan ha förlorat medvetandet under behandlingen.

– Rättsläkaren konstaterar att om de här andningshämmande momenten inte hade avbrutits i tid så hade det funnits en beaktansvärd risk för dödlig utgång. Den omständigheten är tung. Det är allvarliga moment och det säger sig ju själv - får man en påse över huvudet eller ett rör nerkört i halsen så finns det en risk till en sådan utgång, säger John Dagnevik.

Skam

Det var som sagt först i januari i år som mannens agerande uppmärksammades.

– De här pojkarna har varit omedvetna om varandra så tillvida att de inte vet att någon annan blivit utsatt men då föll det sig så att två pojkar blev medvetna om varandras utsatthet, säger John Dagnevik.

De berättade då för personalen på skolan vad de utsatts för och personalen kontaktade polisen.

Varför har det inte kommit fram tidigare?

– Jag vet inte det och jag tror inte att någon kan svara på det. Men man kan tänka sig att utifrån de momenten jag beskriver att de utsatts för så finns en stor omfattning av skam.

Filmbevis

Bland bevisningen finns den åtalade mannens egna filmer. I förundersökningsprotokollet framgår det att det rör sig om totalt 24,5 timmar.

ANNONS

– Merparten är filmat. Filmmaterialet vi har visar de moment som jag presenterar i åtalet, säger John Dagnevik.

Här har man också hittat fler fall och offer, men där brotten nu är preskriberade.

Idrottsledaren nekar till brott men har medgett de faktiska omständigheterna. Han påstår att behandlingen ska göra dem till bättre idrottsmän. Han ska ha hämtat inspiration från militära förband när han har tagit fram det han kallar "förtroendeövningarna".

Rättegången startar i början av maj och beräknas pågå i 16 dagar.

– Mig veterligen har den här typen av fall inte prövats tidigare, i den här omfattningen. Det är hundra brottsmisstankar om grov brottslighet under en tioårsperiod, med väldigt speciella omständigheter, säger John Dagnevik.

ANNONS