Olle Ljungströms nionde soloalbum släpps postumt. Arkivbild.
Olle Ljungströms nionde soloalbum släpps postumt. Arkivbild.

"Viktigt för honom att plattan kommer ut"

Periodvis var Olle Ljungström sängliggande och utan energi. Men viljan att färdigställa "Måla hela världen" försvann aldrig.

ANNONS
|

"Måla hela världen" är namnet på Olle Ljungströms nya album som nu ges ut postumt. Inspelningarna påbörjades 2014 men bara två år senare avled sångaren efter en tids sjukdom. Efter sig lämnade han nästintill färdiga låtar som tillsammans bildar hans nionde soloalbum.

Producenten Torsten Larsson fanns vid Olle Ljungströms sida i huset i Gräfsnäs under inspelningarna. Han ser med glädje tillbaka på tiden i studion trots sångarens tillstånd.

- Det är många som fokuserar på att han var sjuk och dålig, och det är förståeligt. Men alla som var där de sista åren hade en stor glädje av att befinna sig i närheten av Olle och hans konstnärliga och unika sätt att jobba, säger Torsten Larsson till TT.

ANNONS

"Klar och pigg"

Det var dock mycket upp och ned. Ibland vistades Olle Ljungström längre perioder på sjukhus eller fick hjälp av hemtjänsten. Men när det var som värst reste han sig igen, förklarar Torsten Larsson.

- Inne i Olles huvud var det nog ganska okej hela tiden. Det var egentligen att han var mer eller mindre trött. Han ringde mig och sa "nu är jag pigg, nu vill jag jobba och inte sitta och titta på tv". Alternativen var att han antingen jobbade eller så tittade han på tv och väntade på att ta nästa piller, säger han.

Pratade om döden

Bara veckor innan sångaren somnade in pratade de om en kommande turné. Men att döden kom närmre var ingenting de undvek.

- Vi hade ett skönt förhållningssätt till låtarna. Han ville ju absolut inte dö. Han kunde gråta och tänka att han inte skulle fixa det men i nästa sekund ha en härlig jargong och prata om hur textrader om änglar och döden skulle tas emot, säger Torsten Larsson.

ANNONS

Ett viktigt album

Tanken med "Måla hela världen" var att det inte skulle stressas fram eller påverkas av åsikter utifrån. Helt utan deadline hade de bestämt sig för att spela in tills de kände sig nöjda.

- Jag tror att han betraktade den här plattan som ett lite viktigare konstverk. Han jobbade utan att han kände att en publik skulle lyssna direkt när det blev klart. Så var det inte tidigare, säger Torsten Larsson.

- Det är väldigt viktigt för honom att plattan kommer ut. Han ville inte att den skulle försvinna bara för att han gick bort.

"Måla hela världen" släpps den 8 december.

TT

Fakta: Olle Ljungström

Född 1961 i Stockholm. Död 2016 i Gräfsnäs.

Debuterade med bandet Reeperbahn 1979. Sammanlagt blev det fyra studioalbum med bandet. Reeperbahn-medlemmarna medverkade i den kultstämplade filmen "G – som i gemenskap" 1983.

Solodebuterade med ett självbetitlat album 1993. Därpå följde "Världens räddaste man" (1994), "Tack" (1995), "Det stora kalaset" (1998), "En apa som liknar dig" (2000), "Syntheziser" 2002", "Sju" (2009), "Släng in en clown" (2013) och nu släpps "Måla hela världen" (2017).

2008 kom "Andra sjunger Olle Ljungström" som innehöll andra artisters tolkningar av hans musik.

Medverkade i Pål Hollenders film "United States of Afghanistan" 2004. Stod i fokus för Jacob Frösséns dokumentär "En film om Olle Ljungström" 2009. Var en av artisterna i "Så mycket bättre" 2012.

Hade även ett flertal utställningar med egna teckningar och målningar. I samband med att han fyllde 50 gavs boken "Jag är både listig och stark" ut.

Källa: TT

ANNONS