Vic Vem och utomhusbio inviger Ortens konstfestival

7 frågor till Sabrin Jaja, ordförande i Pantrarna, som på torsdagskvällen drar igång Ortens konstfestival. Plats: Park 113 i Frihamnen, Göteborg.

ANNONS
|

Vad händer vid invigningen?

–Det blir tal och poesiläsningar, bland annat kommer Vic Vem att köra både musik och poesi. Vi kommer också ha en nykomling på ståuppscenen, Tarek Elnabolsi från Biskopsgården. Även Melody Farshin kommer köra stand up. Klockan 20 blir det utomhusbio, Dear white people, med gratis popcorn och sockervadd.

Sedan fortsätter festivalen veckan ut. Vad händer mer?

–En hel del, men fokus är på konstutställningen. Pantrarna har gjort flera musikfestivaler tidigare, den här gången är det mer foto, filmer, prints, målningar, hennainstallationer, 3D-origami, alla möjliga konstformer.

Förklara uttrycket ”orten” för dem som inte vet?

ANNONS

–Orten är en gemensam identitet mer än en viss plats. Vi brukar inte prata om förorten, för att komma bort från att det alltid ska handla om vissa geografiska områden. Vi bara är de konstnärer vi är och gör de konstverk vi gör och så hänger vi och har kul.

Ni skriver att det här ska bli ”en början på en förändring av konstscenen i Göteborg”. Hur då?

–Den etablerade konstscenen är väldigt exkluderande och det är alltid samma erfarenhet som återskapas. När jag går på utställning eller museum så ser jag konst som jag inte kan relatera till. Om jag bjuds in till den konstscenen så blir det som alibi. Vi brukar säga att det här är början på en konströrelse där vi definierar vår konst utifrån oss själva.

Vilka konstnärer får vara med?

–Vi har 23 konstnärer som ställer ut. Det är många som hört av sig som vi tyvärr inte har kunnat ta med, men nu har vi ett stort nätverk av konstnärer för framtiden.

Är det något särskilt verk du vill pusha för?

–Nej, det går inte. Jag står här mitt i utställningslokalen och ser alla, ingen är den andra lik och alla är jättetalangfulla. Det är mycket jobb på slutet, för att presentera alla på bästa sätt. Kim Einarsson på Konstfrämjandet har hjälpt oss mycket med det.

ANNONS

Blir det ett årligt evenemang?

–Det får vi se. När man är mitt uppe i grejen så tänker man aldrig igen. Men när det väl är genomfört så tror jag absolut att det blir en gång till.

Fotnot: Hela programmet finns på Ortens konstfestival 2016på Facebook.

ANNONS