“Vi vill göra intressant popmusik”

The last shadow puppets tog lång tid på sig att släppa en andra skiva. Den som har inlett väntan på ännu en ny får eventuellt vänta förgäves. När duon under torsdagen ställde sig på Way out West-scenen var det troligtvis för sista gången.

ANNONS
|

Alex Turner och Miles Kane är så mycket brittisk pop man kan bli. Vi träffas bakom Flamingos scen några timmar innan de ska uppträda på den samma, för att sedan promenera bort till Villa Belparcs toalett och låta dem posera bland blommorna på herrtoaletten. Miles Kane trampar visserligen runt i italienska lackskor, men i övrigt andas de brittpop hela vägen. Stilen, sättet och givetvis dialekten. Men när det kommer till själva musiken försöker de göra något mer.

– Målet är att göra intressant popmusik, och det tycker jag att vi har lyckats med. På den senare skivan märks det också ännu mer att vi är två olika individer med olika musikpreferenser, både hur vi skriver och hur vi sjunger. Men samtidigt kompletterar vi varandra väldigt bra, säger Alex Turner. Den i bandet som pratar mest, medan Miles Kane fyller i med ett “yes exactly” då och då.

ANNONS

Duon träffades 2007 och året efter släpptes debutskivan The age of the understatement, ett album som blev varmt emottaget och åkte upp som etta på UK albums chart. Sen skulle det dröja sju år till nästa skiva, Everything You've Come To Expect som kom förra året. Däremellan hann Miles Kane lämna sitt andra band the Rascals för en solokarriär, och Alex Turner släppa tre nya album med sitt Arctic Monkeys. Men under Way out West står de alltså på scen som Last shadow puppets.

När Alex Turner pratar om vad som händer med bandets musik just när de spelar live – är det nästan som om den hade ett eget liv.

– Du vet, nu när vi har varit ute på turné så har musiken på nya plattan omformats till något helt nytt. Det är samma sak med en låt som när man säger ett ord hundra gånger, tillslut betyder det något helt annat. Inte bokstavligt såklart, men jag tycker att textrader jag skrivit som i stunden bara var snygga har fått en annan slags mening.

De benämner båda Last shadow puppets som ett sidoprojekt. En tillfällig utflykt åt ett annat håll säger Alex Turner.

– Visst på ett sätt ligger det automatiskt något nedvärderande i att kalla något för ett sidoprojekt, och på ett annat sätt kan den typen av projekt – som inte är det man brukar göra – också kännas friare. Men jag tror att i vårt fall handlade det helt enkelt mest om att vi ville göra något tillsammans.

ANNONS

I ungefär tre veckor till kommer det vara så. Sen går den brittiska duon skilda vägar.

– Sen är det slut, det känns högst otroligt att vi kommer att göra en ny skiva som Last shadow puppets igen, i alla fall på ett bra tag. Jag kommer att ta upp Arctic Monkeys igen och Miles, har ju sin grej med sitt soloprojekt.

ANNONS