Vänner och kollegor sörjer Sven-Erik Magnusson

ANNONS
|

Christer Sjögren lärde känna Sven-Erik Magnusson för nästan 40 år sedan. Dehar både arbetat ihop och umgåtts mycket privat.

– Vi var ju så nära vänner och kollegor att jag inte riktigt har tagit in att han är borta. Det är svårt att tänka att jag inte kan ringa honom och prata, säger Christer Sjögren.

Ringde upp sin vän från sjukhuset

De hade kontakt så sent som för en månad sedan, då Sven-Erik Magnusson ringde upp sin vän.

– Jag hade försökt nå honom och han ringde tillbaka från sjukhuset. Vi pratade en bra stund, han var hyfsat pigg.

– Vi pratade om sjukdomen utan att gå in på att han var dödssjuk. Han ville väl inte gräva ner sig i det.

ANNONS

Enorm musikalitet

Christer Sjögren hyllar Sven-Erik Magnussons musikalitet och lyfter fram hur mycket han har betytt som artist.

– Han kommer att bli ihågkommen för sin långa karriär, karaktäristiska röst och enorma musikalitet. Sven-Ingvars var ett band som det svängde om och han var en mycket stor del av det. Han hade sådan tajming!

Hur mycket Sven-Erik Magnusson har betytt som ambassadör för sitt älskade Värmland går inte att överskatta, säger Christer Sjögren.

– Han var en musikinstitution, helt förknippad med Värmland. Jag vågar mig nog på att höja upp honom bland de största. Gustaf Fröding är kanske i en egen kategori, men det kommer att skrivas historia om Sven-Erik också.

"Vi kan väl ses framåt vårsidan"

På det privata planet kommer Christer Sjögren att minnas Sven-Erik Magnusson som en väldigt snäll person och en riktig historieberättare.

– Det sista han sa till mig var "Vi kan väl ses framåt vårsidan, när sola tittar fram". Han visste väl vartåt det barkade, men hoppet är det sista som överger människan.

Omtyckt av alla

Sven-Erik Magnusson var extremt omtyckt av alla som jobbade med honom, berättar Sven-Ingvars turnéproducent Michael Henriksson. Sångaren var med på bandets konserter ända fram till augusti i fjol, men blev sämre under hösten.

-Det vi alla förbryllades av var hur bra Sven-Erik var ända in i mål. Hans röst. Normalt sett blir rösten sämre med åren, men Sven-Eriks blev bara bättre och bättre, säger Michael Henriksson.

ANNONS

Magnusson var på topp på scenen, även om hans kropp var trött. Och enligt Michael Henriksson var han absolut bäst som sångare under de sista två åren.

-Han lämnar efter sig en extrem låtskrivarskatt. Det är också en utmaning nu att se hur man kan göra för att hylla det på olika sätt, för det var en otroligt stor låtskrivare.

Lite tuffare

Sångerskan Charlotte Perrelli växte upp med Sven-Ingvars i slutet av 1970-talet. Hon lyfter fram Sven-Ingvars som ett dansband med en egen stil, inte så utpräglad som hos många andra i genren.

-De var ju lite poppigare, de hamnade i ett lite eget mellanland. De har alltid varit lite tuffare i sitt sound. Det har väl varit en av deras framgångsnycklar, att de inte bara varit dansbandsinriktade. Det har funkat det också, men det har varit så mycket mer, säger hon.

Sven-Erik Magnusson minns hon bland annat för hans bredd som sångare.

-Han var en bra sångare. Framför allt var han allsidig, kunde göra väldigt mycket. Sedan var han alltid en glad och positiv prick. Alla gånger jag träffat honom var han alltid väldigt, väldigt positiv och spred en skön energi omkring sig, säger hon.

Sjöng från hjärtat

Olle Jönsson, sångare i dansbandet Lasse Stefanz minns en förebild och kollega som alltid sjöng rakt ifrån hjärtat:

ANNONS

-Han var en av anledningarna till att jag är den jag är i dag, till att jag ville börja sjunga. Redan när jag var tolv år sjöng jag ”Säg inte nej, säg kanske”, det är ett bra tag sedan kan man säga. Sedan har han funnits där i alla år.

-För mig var han en galjonsfigur. Han hade en äkthet, han sjöng från sitt hjärta, något som jag tycker att många sångare kanske missar. Men han gjorde det, han var äkta rakt igenom. Han slog an en ton inte bara i mig, men säkert i många människors liv. Han menade det han sjöng och det tycker jag är väldigt viktigt.

Inte "bara" dansband

Dansbandsexperten Thomas Deutgen poängterar att Sven-Erik Magnussons betydelse sträcker sig långt utanför själva dansbandsgenren.

-Han har betytt otroligt mycket för den svenska musiken – inte bara för dansbandsmusiken. Sven-Ingvars var egentligen mer än "bara ett dansband", säger han.

-Sedan var ju Sven-Erik och Sven-Ingvars både först och störst. Först för att de har hållit på så många år, på något sätt byggdes svensk folkparkskultur runt Sven-Ingvars, och störst för att de har haft så otroligt många hitlåtar ända sedan 60-talet. En 20-åring i dag kan med största sannolikhet nynna på någon Sven-Ingvars-låt och det är väldigt få artister i Sverige i dag som har den låtskatten som de har.

ANNONS

Viktig markering

Förra året valdes Sven-Ingvars in i Swedish Music Hall of Fame. Juryns ordförande Anna Charlotta Gunnarson konstaterar att det var en viktig markering.

-Sven-Ingvars har verkligen präglat svenskt musikliv. De har gått mellan genrerna mycket mer än man kanske kommer ihåg i dag. De har både gjort rock, folkmusik och vanlig pop – att de har hamnat under dansbandsflagg handlar bara om att vi har ett behov av att etikettera och göra det lätt för oss.

-Vi ville ha in ett band som kategoriseras som dansband och då är det de som är tyngst. Det här var ett sätt att uppmärksamma att de inte bara var någon folkparksgrej som folk dansade till på lördagskvällarna utan något som verkligen, verkligen har förändrat Sverige.

Hyllas av artist-Sverige

Niklas Strömstedt, som jobbat med Sven-Erik Magnusson, skriver på Twitter:

"Du sjöng in Värmlandsvärmen i våra hjärtan. Fräknar, Fröding och postorderförskottsavier. Här nere på jorden blir du saknad Sven-Erik."

Även artistenLisa Nilssonskriver varmt om kollegan på Twitter:

”Sven Erik Magnusson. Värmland i hela folksjälen, inpräntad som en gammal fura, melodisk som en björkdunge, och nu stilla som ett skogstjärn."

Richard Herreyhör hur det blåser sorgevindar: ”En speleman och glädjespridare har lämnat oss. Man kan höra hur det blåser sorgevindar i träa i dag.. Tack för allt Sven-Erik”,twittrar han.

ANNONS

Linda Bengtzing saknar sin kollega:

"Ett oändligt trist besked denna morgon. Åh herregud så saknad du kommer va. Alla tankar till din familj... Jag lirar ALLTID dina låtar på gig. Nu om möjligt ännu mer! "skriver hon på Facebook.

Höjdhopparen Stefan Holm delar med sig av ett somrigt minne på Twitter:

"Skolavslutningen i våras. En av klasserna på sonens skola sjöng om 'Sommar, sommar och sol, havet och vinden, och doft av kaprifol...'och två meter framför mig stod Sven-Erik Magnusson, som hade barnbarn på samma skola, och nynnade med.Nu har han både nynnat och sjungit klart. Tyvärr. Vila i frid och tack för allt."

ANNONS