Språkträff på Sigma: Cristina Frigioi, Mylana Andreasian, Grace Barathy, Sara Mateos och deras mentor Mikael Gerner.
Språkträff på Sigma: Cristina Frigioi, Mylana Andreasian, Grace Barathy, Sara Mateos och deras mentor Mikael Gerner.

Utländska ingenjörer får gratis svenskundervisning

Göteborg kryllar av ingenjörer som kan teknik, men inte svenska. Teknikföretaget Sigma Technology vill ändra på det genom att ge utländska ingenjörer gratis svenskundervisning.

ANNONS
|

En blåsig februarikväll sitter 20 ingenjörer i ett konferensrum på Lindholmspiren. Ingenjörerna som är på plats för att delta i Sigma Technologys svenskakurs är från hela världen – Kina, Spanien, Indien, Peru, Grekland. En del jobbar på Volvo eller Ericson, andra är masterstudenter eller söker jobb. Cristina Frigioi är civilingenjör med inriktning mot byggbranschen, jobbar på Skanska och kommer från Rumänien. Efter ett år och fyra månader i Sverige pratar hon bra svenska, men det räcker inte för henne:

– Jag vill lära mig byggtermer på svenska och förstå vad folk säger i fikarummet. Jag gör allt jag kan för att bli ännu bättre. Häromdagen tittade jag på Tiffany Persson. Nu förstår jag faktiskt skånska lite bättre, säger hon.

ANNONS

Svenskkursen är gratis och tänkt som ett komplement till SFI. Deltagarna har fått söka med personligt brev, och av runt 40 sökande fick 20 plats. I tio veckors tid ska ingenjörerna träffas två kvällar i veckan.

– Vi ska försöka anpassa kursen efter deltagarnas idéer och frågor, i stället för att ha ett färdigt schema för vad vi ska göra. Vi har sett att det ger bäst resultat, säger Janne Åberg, teknisk skribent på konsultbolaget Sigma Technology och hjärnan bakom svenskundervisningen.

Janne Åberg berättar att han älskar grammatik och språk, och att han länge gjort sitt bästa för att hjälpa kontorets utländska medarbetare med svenskan. Av kontorets knappt 200 medarbetare kommer en betydande del från andra länder än Sverige.

– Det började med att jag läste nyhetsartiklar eller tränade uttal med folk på fikarasten. Sedan har jag fått mer och mer arbetstid avsatt för svenskundervisning, säger han.

För ett år sedan började företaget med en intern svenskkurs, som ett komplement till SFI.

ANNONS

– Vi frågade om någon kunde tänka sig att bli mentor åt personer som ville lära sig svenska. Även om det innebar övertid var det många som var intresserade, berättar Janne.

Konsultchefen Johnny Fägersten kallar sig »jättedålig« på språk och har aldrig deltagit i språkprojekten. Däremot har han sett tydliga effekter av dem på kontoret, och därför initierade han den externa svenskkursen.

– I språket ligger så mycket av kulturen. Jag tycker folk samarbetar bättre, förstår varandra bättre och framför allt ökar konsulterna sitt eget värde genom att lära sig svenska. Sedan är det klart att ett sådant här initiativ stärker oss och vårt varumärke.

Att ingenjörernas arbetsplatser ofta är engelskspråkiga är ett problem, tycker Johnny Fägersten. Och någon ändring är inte i sikte – enligt SCB kommer Sverige ligga minst 50 000 ingenjörer back år 2030. Att företag kommer rekrytera utomlands är ingen tanke tagen ur luften.

– Studenter kommer hit från hela världen för att plugga på Chalmers där undervisningen är på engelska. Sedan får de jobb på Ericson, där koncernspråket är engelska. Men vilket språk pratar man ute i samhället och på fikarasten? Svenska, säger han.

ANNONS

Men om fler och fler engelskspråkiga ingenjörer kommer till Göteborg, är det då verkligen någon idé att börja lära 20 av dem svenska?

– Man jobbar åtta timmar per dag. Resterande 16 timmar ska man kunna ta kontakt med myndigheter, prata med kompisar och gå och handla utan att ha ångest för att man inte kan språket.

Första uppgiften på svenskkursen är en presentationsrunda. En masterstudent från Kina berättar om sitt exjobb om tankeläsning. En britt som jobbar på Volvo talar sex språk utöver svenska.

Johnny Fägersten ler nöjt när rundan är över.

– Det är inte klokt, vilka kompetenser det finns här inne. Fantastiskt teknikkunniga personer som pratar sex, sju språk! Och så ambitiösa, dessutom.

Han funderar lite.

– I förlängningen tänker vi förstås att vi kan rekrytera några av dem …

ANNONS