Unikt VR-projekt ska minska våld och hot

För att förebygga hotfulla situationer ska personal på social- och arbetsmarknadsförvaltningen träna i en VR-miljö. Mölndals stad är först i världen att införa metoden.

ANNONS
|

Anmälningarna om hot och våld mot personal inom socialtjänsten har ökat generellt och upplevs som ett allt större problem. Mölndal är inget undantag och för att möta utvecklingen har bland annat den fysiska miljön byggts om. Men en minst lika viktig del är att utbilda personalen kring bemötande, säger förvaltningschefen Mio Saba Sjösten.

– Det handlar om att inte skapa hotfulla situationer genom kroppsspråk eller att säga fel saker. Människor som kommer till oss är exempelvis rädda att förlora sitt barn eller inte kunna betala hyra. Det är sådant som kan skapa stor frustration.

Under 2017 utbildades all personal på social- och arbetsmarknadsförvaltningen av beteendevetaren Maria Bauer. Genom henne har Mölndals stad nu fått möjlighet att vara med i projektet som handlar om personalen ska kunna träna på hotfulla situationer i virtual reality-miljö.

ANNONS

I två olika scenarier, som förvaltningen är med och skapar, kommer medarbetarna med hjälp av VR-glasögon befinna sig i situationer som kan bli hotfulla. Beroende på hur vad personalen säger till de fiktiva personerna i programmet triggas de eller blir lugnare.

Maria Bauer, som har lång erfarenhet av att utbilda personal i bemötande, betonar att den nya tekniken innebär ett sätt att undersöka hur personal reagerar när de hamnar i stress, något som varit svårt tidigare.

– Vad händer med oss när vi kommer i kontakt med en arg eller upprörd person? Vi vet inte hur vi reagerar och har inte kunnat utbilda kring det tidigare.

Maria Bauer har utvecklat träningssimulatorn "D-escalator" tillsammans med bland andra Axel Fors, kriminolog och sociolog. Inledningsvis mäts pulsen hos den som använder programmet och på sikt ska även pupillvidgning, muskelspänningar och röstläge registreras.

– Det handlar om att stressa ned och då gör personen man möter också det. Jag är övertygad om att vi i princip kan undvika våld helt i professionella miljöer om man har ett bemötande som bygger på det här, säger Maria Bauer.

Tanken är att personalen på social- och arbetsmarknadsförvaltningen ska träna i VR-miljön under nästa år. Enhetschefen Sara Bäckström välkomnar satsningen.

ANNONS

– Det är bra att man får öva på det här sättet och det är också viktigt att vi har samtal och handledning efteråt.

Enligt Maria Bauer och Axel Fors är D-escalator banbrytande och de ser hela världen som marknad. De har bland annat visat upp träningssimulatorn på ett häkte i New York och för medarbetare på FBI och FN, med bra respons.

– I framtiden kan det här användas redan under utbildningen för socionomer, läkare och poliser, säger Axel Fors.

Fakta: D-escalator

  1. Träningssimulatorn har utvecklats av företaget Framvik produktion, där Maria Bauer och Axel Fors arbetar, i samarbete med Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid Karolinska institutet.
  2. Utvecklingsarbetet finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova samt privata finansiärer.
  3. Förutom i Mölndal stad ska tekniken även testas på Sahlgrenska universitetssjukhuset och i Sundsvalls kommun.
  4. För Mölndals del kostar satsningen cirka 200 000 kronor för utbildning och licenser.
ANNONS