Unika bilder på Håkan Hellström

Fotografen Marcus Erixson fick drömläget - att plåta Håkan Hellström från scenen. - Jag hade tvångstankar om att välta trumsetet inför 70 000 på Ullevi.

ANNONS
|

Projektet tog sin början redan i februari då fotografen Marcus Erixson for till Göteborg för att ta de första bilderna till boken Sjung ditt liv som kommer på torsdag.

- En mörk och kall dag i februari är inte de bästa förutsättningarna när man ska försöka ta romantiska bilder, minns Marcus Erixson och skrattar.

Plåtade i New York och Göteborg

Han skulle dock få fler tillfällen, många fler. Marcus Erixson följde Håkan Hellström under de efterföljande månaderna och tog bilder såväl under konserterna i New York som på jättespelningarna på Ullevi.

- Det är en obeskrivlig känsla att jobba inför så många människor. Jag hade tvångstankar om att snubbla på någon sladd och välta trumsetet, säger Marcus Erixson.

ANNONS

Allt gick bra och Marcus Erixson kände att han verkligen kunde använda sig av energin från musiken, bandet och publiken.

- Man måste vara helt närvarande och ligga lite före om man ska få de bästa bilderna, det gäller att se att Håkan tänker hoppa innan han är i luften, säger Marcus Erixson som inte alls kände att han var i vägen för huvudpersonen.

- Håkan märkte inte ens att jag var där, han går upp helt i musiken och publiken.

Ruffiga ställen i Göteborg

Nu har bilderna landat i boken Sjung ditt liv där de illustrerar Håkan Hellströms samlade låttexter. Förutom livebilderna har Marcus Erixson fotograferat Håkan i göteborgsmiljöer förknippade med låttexterna.

- Håkan visade mig runt och det var ju inte de mest välputsade fasaderna i stan. Jag trivs bra med det, de lite mer ruffiga ställena har mer själ, man kan se att det är platser där folk levt och verkat, säger Marcus Erixson.

Håkan Hellström har låtit Marcus Erixson jobba fritt, men det var artistens idé att be konstnären Carl Johan De Geer sätta sitt avtryck på några av fotografierna.

En inblick i Håkans universum

- Håkans texter rör ju sig mellan fantasi och verklighet och det är också det som gör de så spännande att försöka illustrera. Håkan har gillat Carl Johans grejer sedan han var liten och det blev jättebra tycker jag. När man ser bilderna får man en liten inblick i Håkans universum.

ANNONS

ANNONS