Farhad Zamanis autentiska berättelse framförs av Karin Melin, Eira Hjärtstam, Amanda Insgård, Aline Henriksson under ledning av Pernilla Klockare.
Farhad Zamanis autentiska berättelse framförs av Karin Melin, Eira Hjärtstam, Amanda Insgård, Aline Henriksson under ledning av Pernilla Klockare.

Ungas flyktingöden skildras på film

ANNONS
|

Föreställningen gick förra våren och fortsätter i vår. Idén till den föddes av Pernilla Klockars, teaterpedagog på Härryda kulturskola. Fyra utlandsfödda svenskars berättelser om flykten från hemlandet har dramatiserats på scen av Karin Melin, Eira Hjärtstam, Amanda Insgård och Aline Henriksson, under ledning av Klockars.

– Det är spännande, intressanta och hemska historier ur verkliga livet. Många svenskar känner inte till sådana historier. Det är viktigt att folk får veta hur man kan ha haft det, säger hon.

En av historierna är Afghanistanfödde Farhad Zamanis. Han kom ensam till Sverige för fyra år sedan, vid 15 års ålder. Med hjälp av människosmugglare var resan osäker och Farhad såg andra dö på vägen. Han har själv sett föreställningen.

ANNONS

– Tjejerna spelar väldigt bra. Det var verklighetstroget, det kändes som om jag också var där. Det är ju händelser man bär med sig. Det kan vara bra att andra får veta hur jag kom hit, att det inte var så lätt, säger han.

Arbetet med föreställningen har följts av ett filmteam och i fredags hade filmen Vi återvände aldrig smygpremiär på kulturhuset i Mölnlycke. Den är inte en filmatisering av föreställningen utan en dokumentär som visar sådant som teatern inte kunde – arbetsprocessen, känslorna och inte minst de verkliga ansiktena bakom historierna och deras möten med skådespelarna.

– Ett av de största målen har varit att förmedla något under en längre period. Föreställningarna upphör men en film finns kvar på något sätt och kan berätta och skaka om, säger Klockars.

Filmen ska skickas till olika filmfestivaler och tanken är att den även ska finnas tillgänglig hos kommunen, för skolor och allmänheten.

En 28 minuter lång dokumentärfilm i regi av Astrid Askberger och Annika Ivarsson.

Handlar om arbetsprocessen bakom och under teaterföreställningen.

Skildrar fyra unga människors flyktingresa till Sverige. Två från Afghanistan, en från Kurdistan och en från Kosovo.

ANNONS