Ung på nytt i "X-men: First class"

ANNONS
|

I nya "X-men: First class" får vi möta unga upplagor av mutantveteranerna Charles Xavier och Magneto. Att ta sig an en rollfigurs ungdom i skuggan av det åldrade originalet är knivigt - men funkar hos publiken.

I tre "X-men"-filmer har Patrick Stewart spelat Charles Xavier, rektor för mutantskolan, och Ian McKellen har gjort rollen som hans ärkefiende, den mäktige mutanten Magneto. Men redan från början fick vi reda på att de hade varit vänner i ungdomen, och det är den historien som berättas i "X-men: First class".

Där görs Stewarts roll av James McAvoy, känd från "The last king of Scotland" och "Försoning", medan Michael Fassbender spelar Eric Lensherr, mannen som blev Magneto.

ANNONS

Att göra en så kallad "prequel" - motsatsen till en uppföljare - är smart ur marknadsföringssynpunkt. Karaktärerna är redan kända för biopubliken, och många är nyfikna på att se hur det började, och på hur en ny skådis kan tolka en älskad rollfigur

Fansen spekulerar

När det blev klart att JJ Abrams skulle skildra en ung Kirk och Spock i sin version av "Star trek" surrade nätet av fanspekulationer om vem som skulle axla vilken roll. I slutändan fick Zachary Quinto dela på rollen som Spock med original-Spock. Leonard Nimoy dök upp som en åldrad version av den bistre Starfleet-officeren, till fansens förtjusning.

Det är en speciell utmaning att spela en yngre version av en roll. I intervjuer inför premiären har James McAvoy skämtat om att spela en "Paddy Stewart med hår", men också förklarat att nyckeln är att spela en helt annan person. Människor förändras som bekant med åren, och eftersom tre filmer planeras med McAvoy som Xavier börjar han som en kaxig typ med smak för kvinnor och sprit.

Fick spela varandra

Den andra sidan av myntet är filmer där den unga versionen av en rollfigur finns med redan från början. I nyligen bioaktuella "Never let me go" får vi möta vänner Kathy, Tommy och Ruth, från tiden på internatskolan Hailsham, in i det grymma vuxenlivet. För att förbereda sig för rollerna fick barnskådespelarna och deras vuxna motparter spela varandras scener, berättar Carey Mulligan som spelade vuxna Kathy.

ANNONS
-Det gav oss ett minne av att ha sagt de orden och varit på Hailsham och lekt. Det var lika mycket vårt ställe som det var deras.

Kanske kan Ian Holm och Martin Freeman ta hjälp av den metoden. Just nu gör de Bilbo den äldre och yngre i filmen med samma namn som spelas in på Nya Zeeland. I december nästa år får den premiär.

  1. Originalserien skapades av Stan Lee och Jack Kirby, och publicerades för första gången 1963. I Sverige gick de under namnen X-männen och X:en.
  2. Den första filmen kom 2000 och följdes av "X-men 2" (2003), "X-men: The last stand" (2006) och "X-men origins: Wolverine" (2009).
  3. Nya "X-men: First class" har premiär på fredag (3/6) och i rollistan finns James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon, Rose Byrne, January Jones, Jennifer Lawrence och Nicholas Hoult.
ANNONS