Tuff thriller utmanade Sofia Ledarp

ANNONS
|

I thrillern "Försvunnen" spelar Sofia Ledarp en kvinna som jagas av en våldsman genom de blekingska skogarna.

-Det var definitivt den tuffaste film jag har gjort, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Sofia Ledarp är inte främmande för utmaningar. Hon fick en Guldbagge för rollen som Lena i "Den man älskar", en kvinna som nästan misshandlats till döds av sin förre pojkvän, men som ändå söker upp honom när han släpps ur fängelset. Men inspelningen i Blekinge klassar hon ändå som den mest ansträngande hittills.

-Ibland kändes det bara för jävligt, när jag stod där i nedsmutsade kläder, kall och blöt och barfota, säger Sofia Ledarp.

Hon spelar Malin, en kvinna i sorg som lämnar hemstaden bakom sig för att börja om på nytt. Under resan förföljs hon av en man i en svart jeep, och snart har hennes försök till nystart förvandlats till en mardröm i skogsmiljö.

ANNONS
Smittades av entusiasmen

Redan för sex år sedan blev Sofia Ledarp kontaktad av filmskaparna Henrik JP Åkesson och Mattias Olsson som skrev på manuset till sin debutfilm. Utan stöd från Filminstitutet har resan till en färdig film varit lång och snårig, men Sofia Ledarp har hela tiden varit inställd på att göra filmen Hur reagerade du på din rollfigur när du läste manuset?

-Jag tänkte "gud vad roligt" och "fan vad jobbigt" för jag märkte ju att vissa scener krävde att jag klev in i det fullt ut. Annars blir det ju bara en tjej som springer i skogen.
Skrämmande Bergqvist

Det som gör "Försvunnen" verkligt skrämmande är valet av Kjell Bergqvist till rollen som den mordiske kidnapparen. Hans mysiga aura är som bortblåst i ett iskallt porträtt av oväntad ondska.

-Kjell är ju en väldigt empatisk person, och mån om andra människor. Det var fantastiskt att få se en kollega gå in i något nytt på det sättet. Det sitter verkligen i ögonen, han gör det så bra, säger Sofia Ledarp.

TT Spektra: Blev du rädd för honom på riktigt?

-Nej, vi var så himla snälla mot varandra mellan tagningarna, frågade "är allt bra?". Det var ju jobbigt för honom också att se mig i så utsatta situationer. Men det kändes aldrig obehagligt, jag kände mig enormt trygg med Kjell.
Kopplingar till verkligheten

Trots att "Försvunnen" är en typisk underhållningsthriller (komplett med suggestivt ljud signerat Oscarvinnaren Per Hallberg) så för den tankarna till verkliga händelser, verkliga löpsedlar om mord och kidnappningar. Sofia Ledarp var medveten om det känsliga i att göra underhållande film med ett sådant tema.

-Det verkliga är alltid mycket värre än fiktionen, det som har hänt i Norge går ju inte ens att fatta. Därför ville vi göra det så sant som möjligt, vi ville inte sälja ut det genom att inte göra det på allvar, säger hon.

Resultatet är en ganska tyst film, med sparsam dialog.

-Vi pratade mycket om att dra ner på replikerna, låta situation och det visuella och ljudet få skapa historien. Att inte tala om för publiken hur de ska känna.

"Försvunnen" har biopremiär den 26/8.

  1. Född: 1974 i Stockholm
  2. Familj: Sambo med filmfotografen Erik Molberg Hansen. De har en tvåårig son.
  3. Film och tv (i urval): "Om Stig Petrés hemlighet" (2004), "Medicinmannen" (2005), "Varannan vecka" (2006), "Den man älskar" (2007), "Häxdansen" (2008), "Vi hade i alla fall tur med vädret igen" (2008), "Män som hatar kvinnor" (2009), "Oskyldigt dömd" (2009).
  4. Lyssnar på: "Eminem när jag springer".
  5. Läser: Tina Feys självbiografi "Bossypants".
  6. Favoritfilmer: "Gudfadern"-trilogin, "Gladiator" och "Magnolia".
  7. Hjälte: "Min morfar. Han har överlevt en stor bilolycka och förlorade sin fru efter 57 år, men ser verkligen livet med en ljus blick. Han är en förebild i att uppskatta livet."
  8. Aktuell: Med thrillern "Försvunnen" som får premiär på fredag.
  9. Framöver: Hon gör roller i Mårten Klingbergs film "Cockpit" och SVT:s "Hinsehäxan". I vinter spelar hon i "Persona" på Stockholms stadsteater.
ANNONS