Stenastipendiater: Typsnittsdesignern Carolina Laudon och konstnären Hilda Hellström.
Stenastipendiater: Typsnittsdesignern Carolina Laudon och konstnären Hilda Hellström.

Trendiga typsnitt och tung sten på konstmuseet

ANNONS
|

På lördagen är det vernissage i konstmuseets ”nedersta etage”. Den något svårfunna salen är faktiskt museets största och det behövs när Carolina Laudon och Hilda Hellström ställer ut.

–Det är två jättespännande kvinnliga konstnärskap, som är väldigt olika varandra, men som också har likheter i att de båda utforskar material, format och historieskrivning, säger Johan Sjöström, intendent på konstmuseet.

Carolina Laudon visar en del av sin arbetsprocess i upplysta montrar. Bland annat har hon skapat typsnitt åt Systembolaget, Dagens Nyheter och Akademibokhandeln.

Hon har också blåst upp meterhöga bokstäver på väggarna, där hon dekonstruerar typsnitt och ger feministiska kommentarer till sin egen yrkesroll. ”A one woman type show” står det bland annat.

ANNONS

–Det handlar om att våga se och definiera sig själv. Alla kanske inte känner att de passar in i den homogena form de upplever finns i samhället. Feminism, mänskliga frågor, intersektionalitet och hur vi kommunicerar globalt fascinerar mig, säger Carolina Laudon.

Göteborgsfödda Hilda Hellström visar bland annat upp två helt nya verk av stora block i den kolbaserade bergarten antracit. De är staplade så att de låser varandra i arkitektoniska former som utstrålar både tryck, tyngd och en märklig skörhet.

–Kol är ett väldigt pedagogiskt material, som används i så många olika stadier i sin metamorfosiska process, från stenkol som vi eldar till diamant. Allt handlar om tryck, tid och temperatur, säger hon.

Hon ställer även ut urnor i det naturstensliknande kompositmaterialet Jesmonite. Från taket hänger skulpturen The Monument, i färgad och fräst Jesmonite hopmonterad med en jättekristall, den största som företaget Swarowski hade gjort.

–Jag utgick från Google Earth och använde ett datorprogram för att omvandla topografin i en liten bergsby till skulpturens form. Kristallen upprepar formen, fast spegelvänt. Det blir som ett isberg och är ett monument över företaget.

Hilda Hellström kanske mest kända verk är kärl för förvaring av mat skapade av ett material som innehåller radioaktiv jord från Fukushima i Japan. Göteborgs konstmuseum tackade dock nej.

ANNONS

–Vi ville inte ta sådana risker, av hänsyn till personal och publik väljer vi att inte visa det, säger Johan Sjöström.

FAKTA: Stipendiaterna

Sten A Olssons kulturstipendium delas ut för 17:e gången. I år får sex stipendiater 150 000 kronor vardera:

Konstnären Hilda Hellström

Musikalartisten Philip Jalmelid

Tonsättaren Roger Johansson

Typsnittsdesignern Carolina Laudon

Ljusdesignern Max Mitle

Kontrabasisten Jenny Ryderberg

Utställningen med verk av Carolina Laudon och Hilda Hellström har vernissage lördag klockan 14.00 på Göteborgs konstmuseum.

ANNONS