Tre decennier av humor

ANNONS
|

Galenskaparna skapades när Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund stötte ihop med Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar i babershopgruppen After Shave. Tycke uppstod och sedan 1982 har relationen överlag varit lycklig. Undantaget var 1997 då Peter Rangmar insjuknade i cancer och avled. Tragedin gjorde att gruppen övervägde att sluta, men bestämde sig efter en tid för att kämpa vidare.

Här är några av deras shower:

MACKEN

En klassiker. Kom som tv-serie 1986 och som långfilm 1991. Roy (Anders Eriksson) och Roger (Jan Rippe) tog för alltid en plats i folkdjupet.

ALLT MÖJLIGT

En av Claes Erikssons egna favoriter. Han som Mor i skutan och brorsan Anders Eriksson som Länsmansjävel. Sketchen är en avancerad tungvrickarkonst med påhittad gammelsvenska. Från 2000.

ANNONS

GRISEN I SÄCKEN

Peter Rangmar (avled 1997) spelar bossanovakungen Astor Qvarts, här i dans med Kerstin Granlund som spelar Ulla. Från 1991.

SÅNGFÅGLAR

Beiga boys med brain ur Alla ska bada 1997.

JUL JUL JUL

Kenneth Aalborg (Jan Rippe) provade julspriten i Bingolottos uppesittarkväll– och skapade tittarstorm. Detta trots – eller kanske på grund av – att sketchen inte förhärligade spriten.

ALLA SKA BADA

I finalnumret fick publiken skynken för att skydda sig. Även ett fläktsystem monterades för att med 28 sekundmeters styrka blåsa tillbaka vattnet. Men vattenmolnet landade på orkesterns instrument – därför installerades ett fläktsystem i musikernas notställ som blåste fukten framåt igen. I pausen under en föreställning i Stockholm blev det för mycket. Strömavbrott i hela kvarteret – andra akten kunde inte spelas. Detta förklarar varför Alla ska bada totalt utgjordes av 263,5 föreställningar.

GRISEN I SÄCKEN

I en sketch kommer Per Fritzell in på scenen med en hyllningssång till kärleken. Han avslutar numret med att slänga ut sin snopp till publiken. Kostymören Gunilla Henkler satt i USA och sydde tygsnopparna och skickade dem tulldeklarerade som "textile dicks".

HAJEN SOM VISSTE FÖR MYCKET

Den hittills enda av Galenskaparnas och After Shaves filmer som har visats i Högsta Domstolen. Filmen var i fokus reklamavbrottstvisten mellan Claes Eriksson och TV4, en tvist som göteborgaren vann.

ANNONS

STINSEN BRINNER

En kväll brast Knut Agnreds blindtarm precis innan föreställningen skulle börja. Trots smärtorna – han gick som en fällkniv – lyckades Agnred genomföra föreställningen. Norrmannen Jahn Teigen ryckte in med kort varsel. Efter Intensivt repeterande på få dagar, och ett antal fusklappar, klarade han sig galant.

.

Källa: Thomas Johnsson/Kulturtuben

ANNONS