Folkomröstningen kommer inte att påverka så mycket som många hade hoppats.
Folkomröstningen kommer inte att påverka så mycket som många hade hoppats.

Trängselskatten blir kvar - beslut i kommunstyrelsen

ANNONS
|

I dag fattade kommunstyrelsen ett beslut om hur mans ka hantera resultatet av folkomröstningen. Efter votering gick de rödgrönas förslag iogenom med 7-5. SD avstod från att rösta. Martin Wannholt, som profilerat sig i den här frågan, var inte på plats.

I samband med valet i höstas röstade 57 procent av göteborgarna för att trängselskatten ska avskaffas och kommunpolitikerna har sedan dess jobbat med frågan om hur resultatet ska hanteras.

Läs också: Trängselbeslut – då var Wannholt borta

Frågan är komplex av flera skäl.

Dels för att det är riksdagens som formellt beslutar om trängselskatten, men också för att skatten är den del av finansieringen av det västsvenska paketet – där Göteborg är en av fem parter som förbundit sig till paketet och skatten.

ANNONS

Dessutom är det bara Göteborg som haft en folkomröstning i frågan, inte kranskommunerna trots att deras invånare står för en stor del av trängselavgifterna. Till det kommer att folkomröstningar i Sverige är rådgivande, inte bindande.

Göteborgs politiker har alltså haft en del att ta hänsyn till, vilket gjort att beskedet dröjt.

Sedan valet har Göteborg fått besked från de andra avtalsparterna – region Halland, Västra Götalandsregionen, GR och staten – som alla säger att de vill ha kvar avtalet som det ser ut.

På initiativ av de rödgröna har stadens också genomfört två utredningar. En om hur man skulle kunna ersätta trängselskatten, men ändå få samma miljö- och trängseleffekter samt en om andra alternativ för att finansiera det västsvenska paketet.

Båda har gett svaret att det är svårt att ersätta trängselskatten.

I förra veckan satte partierna ned foten och lämnade in sina yrkanden.

De rödgröna, som är största partigrupp i kommunstyrelsen men saknar egen majoritet, yrkar på:

• att avtalet om det västsvenska paketet hålls och att trängselskatten blir kvar.

• att man ska agera för att regeringen driver igenom det så kallade Backaundantaget.

• att förseningsavgiften sänks.

Även Alliansen yrkar på att Backaundantaget drivs igenom och att förseningsavgifterna sänks. I övrigt skriver man vara att "resultatet i den rådgivande folkomröstningen antecknas", vilket i praktiken innebär att man i vart fall inte kräver att skatten tas bort.

ANNONS

Bara Sverigedemokraterna yrkar på att folkomröstningen ska följas. Skälen man anger i sitt yrkande är vad man kallar det demokratiska perspektivet, alltså att folkomröstningen gav ett nej, samt att det går att finansiera infrastruktursatsningar på annat sätt.

Efter det att kommunstyrelsen sagt sitt i dag kommer frågan att behandlas i kommunfullmäktige senare under våren.

ANNONS