Tove Lo vill att musiken ska skära i hjärtat

För Tove Lo är popmusik bättre än terapi. - Jag är mycket mindre deprimerad sedan jag blev artist på heltid.

ANNONS
|

Senare på kvällen ska Tove Lo uppträda i veckofinalen av TV4:s Idol och sätta igång en storm av åsikter på sociala medier. Anledningen - att hon smekte sig själv mellan benen under låten Cool girl.

- Jag är van vid att en del reagerar på att det jag gör är för grovt eller för utelämnande, men jag uttrycker mig på det sätt som jag vill och behöver, konstaterar Tove Lo.

LÄS MER:Brist på byxor upprör i "Idol"

Hennes andra album, Lady Wood, har hyllats av både amerikanska och europeiska recensenter och gick direkt in som etta på en svenska albumlistan. Många beskriver skivan som ett feministiskt manifest och Tove Lo själv vill gärna att hennes låtar berör och triggar igång starka känslor.

ANNONS

- Många artister ser popmusik som en bekymmersfri flykt och det kan såklart vara helt okej. Men jag vill att det ska vara mer än så, jag vill att min musik ska skära lite i hjärtat. Jag vill att den ska ta lyssnaren in i det mörka istället för tvärtom, säger Tove Lo.

LÄS MER:Johanna Hagström: Vi borde tacka Tove Lo

Det är så hon själv använder musiken. Som en väl fungerande självmedicinering utan andra biverkningar än morgontrötthet efter sena kvällar på scen.

- Jag är mycket mindre deprimerad sedan jag blev artist på heltid. Musiken sätter sig överallt och gör att jag mår bättre i huvudet, hjärtat och magen.

Det är bättre än terapi alltså?

- Ja, alltså det här kanske min mamma inte vill höra, hon är psykolog, men för mig är det absolut så. Terapi är inte min grej och då pågår det ändå väldigt mycket i mitt huvud hela tiden. Musiken är mitt utlopp, där finns inga filter. I en låt kan jag känna och säga vad som helst utan att behöva ta ansvar för konsekvenserna.

Konsten är ju fri. Men kan du verkligen helt bortse från att du kanske sårar någon med en låt?

ANNONS

- Nja, det är förstås en bra fråga och värt att fundera över. Men en låttext är ju sällan så rakt på sak, den är en blandning av olika händelser och personer. Det har inte varit något problem, är det någon som blir utlämnad är det i så fall jag själv och det är okej.

Det verkar som du trivs väldigt bra med artistlivet?

- Jag är i mitt rätta sammanhang. Det har gått fort för mig och jag kunde hoppa över det där stadiet där man drar runt i en skåpbil. Vi gick direkt till turnébuss med sovplats för alla. Jag älskar det där resandet när man spelar och sedan har ett antal timmar i bussen. Man vet vad man ska göra varje dag och gemenskapen är jättefin. Det är en väldigt skön bubbla att vara i. Jag blir lugn av det.

Många artister brukar prata om hur de lever för timmarna på scenen och hur allt runtomkring bara bryter ner.

- Jo, jag älskar också stå på scenen såklart, men jag kanske är så ny på detta att jag inte hunnit tröttna. Det enda som kan vara lite själsdödande är när jag måste ägna hela dagar åt promotion, då fastnar jag liksom.

ANNONS

Din andra platta skiljer sig en del från debuten, berätta hur du tänkte.

- Jag ville att den skulle vara mer minimalistisk, aggressivare och med mycket technovibbar. Och så ville jag leka mer med min röst. Jag vill att sångmelodierna ska vara souliga så att det blir sköna kontraster. Sedan är det viktigt att skivan håller ihop, som artist och låtskrivare vill man berätta en historia, inte bara släppa lösryckta låtar.

När kommer nästa Billboard-etta?

- Ha, ha, det vet man aldrig. Nu är det fokus på att ge sig ut på turné hela nästa år, vi sitter och planerar för fullt. Det är skitkul att vara med och sätta ihop det visuella med ljusshow och skärmar. Och så ska det ju såklart göras en Lady Wood part two. Och så vill jag gärna få tid att skriva åt andra också, nu har det varit väldigt mycket med min egen musik.

Fakta: Tove Lo

Namn: Ebba Tove Elsa Nilsson

Ålder: Nyss fyllda 29 år.

Bor: Lite överallt, men har kvar sin lägenhet i Stockholm.

Bakgrund: Uppvuxen i Djursholm, gick på Rytmus gymnasium precis som bland andra Robyn och Icona Pop. Medlem i Max Martins låtskrivarkollektiv Wolf Cousins och har skrivit hits till Adam Lambert, Zara Larsson och Ellie Goulding. Fick en jättehit i eget namn med låten Habits (Stay high).

Aktuell: Med nya albumet Lady Wood. Kommer till Pustervik i Göteborg i mars nästa år.

ANNONS