Toivonen sänkte Frankrike med galet segermål

ANNONS
|

Pigga och till synes inspirerade av den mäktiga inramningen klev Janne Anderssons mannar ut på Friends Arena för att ta emot Frankrike i VM-kvalet. Men den pigga starten till trots tog fransmännen sig, som väntat, snabbt över bollinnehavet och pressade under en tiominuters-period ner det blågula laget på egen planhalva.

Men trots ett stort bollinnehav kunde Robin Olsen känna sig lugn i det svenska målet. En bra laginsats rakt igenom höll undan fransoserna från sylvassa lägen. Albin Ekdal och Jakob Johansson täppte igen bra i det centrala mittfältet, samtidigt som Jimmy Durmaz bjöd på flera bra brytningar på högerkanten.

– Vi har en otrolig grupp med en otrolig karaktär där alla tror på det vi gör, säger lagkapten Andreas Granqvist.

ANNONS

Det skulle krävas ett drömmål för att sänka stämningen på nationalarenan i Solna. Ett inlägg landar framför Olivier Giroud som på volley dundrar iväg en projektil med en inåtskruv som gör avslutet helt omöjligt att rädda för Olsen.

– Det är bara att gratulera och spela som att det inte har hänt. En bra reaktion. Det är bara nollställa huvudet och gå vidare, säger Janne Andersson.

Feststämningen som förstördes av Arsenalanfallaren skulle dock komma tillbaka med besked, tack vare en säker vänsterfot från Jimmy Durmaz. Ett bra inlägg från Augustinsson ställer mittfältaren fri och via ett fint avslut mot bortre stolpen kom kvitteringen, lagom till halvtid.

Testade lyckan från halva plan

Andra halvlek bjöd på en frejdigare fotboll där bägge lagen hade bud på att kunna ta ledningen. Vassa frisparkar från Forsberg och Frankrikes Antoine Griezmann kunde mycket väl gett vardera land ledningen, men målvakterna ville annat.

Matchen såg länge ut att sluta med likaresultat när tavlan som lär få Lloris att ligga sömnlös. Pressad av Sebastian Larsson lägger målvakten, som är långt upp i banan, en dålig boll som går direkt till Ola Toivonen som prickskjuter in från halva plan.

– "Seb" pressar målvakten som får en halvdan träff på bollen... jag är så trött, men vilken härlig känsla alltså, säger Ola Toivonen till Kanal 5.

ANNONS

Lagkapten Granqvist befann sig på första parkett när det avgjörande målet kom.

– Jag står i linje precis bakom honom (Toivonen) och att se bollen segla in...så snabbt som jag sprintade till Ola gjorde jag inte under hela matchen.

Matchens sista spark innebar 2-1 och en ledning i VM-kvalgruppen.

– Jag är väldigt glad för segern. Tycker att vi fick slita lite mer i andra halvlek än i Paris. Någon chans mer där. Som helhet hade det inte varit orättvist med oavgjort. Avgör man så här sent är det flyt. Som helhet är jag väldigt nöjd med hur spelarna genomför matchen, så löd Janne Anderssons analys av matchen.

ANNONS