Stickan Andersson.
Stickan Andersson.

Tobias Holmgren: Priset som ingen bryr sig om

ANNONS
|

I artikeln om Polarpriset på engelskspråkiga Wikipedia står det att utmärkelsen har kallats "musikens Nobelpris" i Sverige. Nota bene: i Sverige. Att det bara är här uppe som prisets betydelse blåses upp, intygas också av brittiska The Guardians musikredaktör Michael Hann. I en intervju med SvD säger han att priset inte gjort något avtryck alls i den engelska populärkulturen, och att de enda som någonsin hör av sig med frågor om det är svenska journalister.

Så mycket för ambitionen att vara ett Nobelpris i musik. Så mycket för att i 23 års tid ha strösslat miljonbelopp över några av musiksfärens rikaste, vithårigaste män.

ANNONS

Ointresset för priset är förstås ett problem för dess renommé. Spekulation om eventuella pristagare, som brukar föregå evenemang med liknande anspråk, existerar i stort sett bara i bisatser på kultur- och nöjessidorna.

Man kan förstå det; det är väldigt svårt att spekulera om ett pris som lika gärna kan ges till Prince som till Skansen Lejonet. Den som mot förmodan ändå önskat slå vad om saken, har gjort klokt i att begränsa sina gissningar till manliga silverryggar. För att vara ett pris instiftat i jämställdhetens avantgarde-nation Sverige, är könsfördelningen otäckt otidsenlig. Under årens lopp har kungen delat ut pengar till sammanlagt 38 manliga och bara sju kvinnliga pristagare. För blinda fläckar av det slaget finns inga ursäkter.

En annan tanke är att organisationen bakom Polarpriset borde försöka rensa bort lite av prisets luddighet genom att fokusera på antingen populärmusik eller klassiskt, istället för att som i dag försöka täcka in båda fälten, samt eventuellt belöna även yngre stjärnskott och musik som vågar sticka ut hakan i politiskt känsliga miljöer.

Någonting behöver i alla fall göras. Som det är nu bryr sig nämligen ingen utanför Sveriges gränser om vilka vinnarna som tillkännages i dag är. Sorgligt men sant.

.

ANNONS

Fakta: Polar Music Prize

  1. Instiftades 1989 av musikprofilen Stikkan Andersson. Det döptes efter hans eget skivbolag: Polar music.
  2. De första pristagarna, 1992, var de baltiska staterna och Paul McCartney.
  3. Ska "ges för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken".
  4. Vanligen utses en pristagare inom populärmusiken och en inom klassisk musik. Pristagarna tillkännages i dag klockan 9.00. Ceremonin äger rum i juni.
ANNONS