Tjuvens värsta mardröm – för dig som inte har hund

Du som är hundägare eller även brevbärare vet nog redan att hundskall skrämmer bort de flesta potentiella inkräktarna från en lägenhet. De är alltid på sin vakt. Men det är idag inte bara hundar som håller tjuven borta från ditt hem. Trots moderna ståldörrar med extrem säker byggnad, så har många bostadsrätter och hyresrätter kvar gamla trädörrar som tjuven lätt tar sig igenom. För att förbereda sommarsäsongens inbrott har vi kikat närmare på vad som skiljer en vanlig dörr från den modernare säkerhetsdörren.

ANNONS
|

Fördelar med säkerhetsdörren

Vet du för mycket vad som pågår hos dina grannar? En vanlig dörr har avsevärt sämre ljudisolering. En säkerhetsdörr har nämligen hög standard på sina karmar och lister för att täta dörren mot karmen så väl som möjligt för att undvika att ljud passerar in och ut.

En vanlig dörr har en genuin träkänsla eller hur? Med ständigt nya designer har säkerhetsdörrarna detta också numera med hjälp av plastlaminat, även fast inget slår gamla goda entrédörrar från 70-talet. På den moderna dörren är det nämligen en stålplåt som lamineras för att se ut som trädörrar för att bevara trapphuskulturen vi har sedan länge. Sist men inte minst så är säkerhetsdörrar testade mot inbrott och garanterar att tjuven får kämpa på ordentligt för att ta dig in i ditt hem.

ANNONS

Vilken teknik är det som avgör säkerheten?

För att en säkerhetsdörr skall leva upp till sina förväntningar i jämförelse med en vanlig dörr så har den en särskild konstruktion. Dörrplåtarna som ligger som grund fogas samman genom limning. Gångjärnen kan även justerar i höjdled och är säkrade med 2 tappar i bakkanten av dörrbladet. Slutligen så är dörrbladet försett med förstärkningar som är nödvändiga för att ge bra skydd mot inbrott.

Vad för standard och klass rekommenderas?

Dörrar som numera sälja i Sverige är klassade inom europeiska standarder. Den svenska leverantören av säkerhetsdörrar Svenska skydd rekommenderar att din nya säkerhetsdörr skall ha minst klass 3 för att hålla ett bra skydd mot inbrott. Samtidigt kan en dörr med högre klass, innebära svårare arbete med nödsituationer för räddningstjänster. Boverket har riktlinjer som säger att en nyinstallerad säkerhetsdörr ska vara tät för brandgas och även brandklassad.

  1. Brandklass som avgör röktäthet. En dörr med en brandklass på El30 kan exempelvis bromsa en brand i 30 minuter.
  2. Säkerhetsklass som definierar angreppstid och effektivangreppstid med olika verktyg.
  3. Ljudklassen avgör hur ljuddämpande karmar och trösklar är.

Se över din säkerhet

Hur säker är din dörr? Skyddar den dig mot bränder hemma? Gör en kontroll av detta för att redan nu för att veta att du tryggt kan åka på nästa semester!

ANNONS