Thomas Askebrand har presenterats som ny tränare för Öis

GP kunde avslöja att Thomas Askebrand skulle bli ny tränare för Öis. Under söndagen presenterades han för spelarna. – Det känns väldigt bra för oss, säger ordföranden Joacim Nordh.

ANNONS
|

Marcus Lantz fick sparken av klubbens styrelse i slutet av augusti efter en rad svaga insatser av laget på plan. Förutom de svaga resultaten så hade både fans och sponsorer tydligt visat sitt missnöje och styrelsen tog beslutet att göra sig av med Marcus Lantz.

Lantz högra hand, Sören Börjesson, fick i uppdrag att lösa kontraktet i Superettan. Något han gjorde med minsta marginal efter en minst sagt dramatisk avslutning med kvalmötet med Mjällby där Hakeem Araba i förlängningens slutskede nickade in segermålet för Öis.

LÄS ÄVEN: Öis glädjerus: ”Har faktiskt gråtit en skvätt”

Tidigt i processen med att hitta en tränare till nästa säsong dök flera profilerade namn upp. Tränare som Roar Hansen, Allan Kuhn och Erik Hamrén ryktades vara nära att ta över klubben.

ANNONS

Men klubbens val blev istället Thomas Askebrand, något som GP kunde avslöja i slutet av oktober. Askebrandkommer närmast från Östers IF och han blev klar för klubben redan innan kvalet var avgjort. Han hade dessutom varit ansvarig för A-laget oavsett om det blivit spel i division 1 eller Superettan.

LÄS ÄVEN: Önskelistan inför nästa säsong – här är spelarna som Öis jagar

Under söndagen, dagen efter det dramatiska kvalet mot Mjällby, presenterades han för spelarna av ordföranden Joacim Nordh – detta då Askebrand själv var upptagen på annat håll.

– Det känns väldigt bra för oss. Vi har skrivit ett kontrakt med honom på 2+1 och han hade tagit över även om vi hade hamnat i division 1. Det här känns verkligen jättebra och det var många positiva kommentarer när jag informerade spelare och ledare, säger Nordh.

"En jädra bra kille"

Varför blev det Askebrand?

– Tre saker. Vi vill utveckla vår akademi och satsa på egna spelare och där är Thomas bra på att coacha och ta upp sådana spelare. Sen är han en jädra bra kille och person och sen är han bra på att skapa resultat. Han gjorde det bra i Falkenberg, bra i Öster och han är bra på att skapa en bra grupp vilket jag gillar.

ANNONS

Första arbetsdagen på Öis-gården gör han 1 januari. Men Thomas Askebrand har redan varit involverad i byggandet av nästa års trupp.

– Vi kommer inte ta in en enda spelare på Öis-gården som Thomas inte vill ha. Det går inte att jobba på något annat sätt, det blir fel för både spelare och tränare. Thomas har ett starkt mandat här och det är vi noga med. Vi har ju bollat namn och så med honom och hoppas konkretisera något av det inom det snaraste, säger Nordh.

"Inga 'hard feelings' mot Marcus"

Hur blir det med assisterande?

– Det är klart att Sören fortsätter, sen har vi gett Fredrik ett förslag och det funderar han på. Vi ska sätta oss ganska snart med honom och göra det till verklighet. Man måste fånga upp sådana killar som Fredrik.

För Öis blir det nu dubbla utgifter under en period då Marcus Lantz har kontrakt även över nästa säsong. Ett kontrakt som bryts om han hittar ett nytt jobb.

– Vi ska ta ett snack med Marcus och komma överens om något som är bra för båda parter. Där är jag mån om att vi hittar en lösning som funkar för båda. Jag har inga hard feelings mot Marcus. Det var ju vi som agerade i den här frågan, säger Nordh.

ANNONS

Thomas Askebrand

Ålder: 49.

Klubbar som tränare: Västra Frölunda (assisterande). Falkenberg FF, Gais och Östers IF.

Meriter i urval: Tagit upp Öster till Superettan.

Aktuell: Som ny tränare för Öis.

ANNONS