Tävlingen avgjord - Wingårdh får utforma hotellet på Landvetter

Wingårdhs arkitektkontor vann tävlingen om att skapa ett nytt hotell på Landvetters flygplats. Resultatet blir sju våningar högt och prytt av flaggor från hela världen.

ANNONS
|

Klockan 16:20 offentliggjordes resultatet i den arkitekttävling som Swedavia utlyste i mars förra året. Det vinnande bidraget kallas "Flag hotel", och har temat "Öppet för världen". Gert Wingårdh är huvudansvarig arkitekt för förslaget.

– Det känns jätteroligt. Jag tycker om att flyga, jag tycker alltid att det är en speciell förväntan när man kommer till en flygplats. Den är ju både porten ut till världen, och platsen dit man kommer hem, säger han.

Fasaden på det sju våningar höga hotellet kommer att utformas av diskreta flaggor från 200 olika länder. Flaggorna kommer även att pryda ett skärmtak som sträcker sig ut framför hotellet. Designen är inspirerad av de hotell som byggdes i Schweiz i slutet på 1800-talet.

ANNONS

– Då var flaggor från olika länder ett sätt att märka ut hotellen, för att få gästerna att hitta dit. Det känns kul att få ta upp den uridén om vad ett hotell är för något, säger Gert Wingårdh.

Byggnaden kommer att ha 200 rum och på entréplanet planeras öppna ytor och restauranger dit alla flygplatsbesökare är välkomna. Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Landvetter, ser hotellet som en viktig del av flygplatsens utveckling.

– Särskilt för utrikes- och chartertrafiken har vi ett stort upptagningsområde och behöver öka hotellkapaciteten för exempelvis resenärer och familjer som vill komma kvällen innan och kunna vara utvilade även inför en tidig flygavgång, säger hon.

Landvetters flygplats har växt med över två miljoner resenärer mellan 2010 och 2016. Charlotte Ljunggren har suttit med i juryn som utsett vinnaren i arkitekttävlingen omhotellet.

– Det vinnande förslaget från Wingårdh Arkitektkontor som vi nu presenterar har en god balans mellan gestaltning, effektivitet och integration med befintlig flygplatsbyggnad, säger hon.

Övriga jurymedlemmar är ytterligare femrepresentanter från Swedavia, Härryda kommuns stadsarkitekt Matilda Svenning och Stefan Tjäder på Arkitekterna Krook & Tjäder AB. "Flag hotel" beräknas stå färdigt vid årsskiftet 2019/2020.

Juryns motivering i sin helhet lyder:

”Flag Hotel är det tävlingsbidrag som sammantaget uppfyller bedömningskriterierna på bästa sätt. Styrkorna ligger främst i att arkitekten presenterat en väl fungerande hotellmaskin med en robust planlösning som på ett attraktivt vis både samspelar med och stärker flygplatsens befintliga arkitektur. Förslaget beskriver ett hotell med en god interaktion med flygplatsen avseende såväl kommersiella ytor som övrig bebyggelsemassa.”

ANNONS
ANNONS