Lilja Fredrikson, Hans-Peter Edh och Lars-Göran Ragnarsson i "Karl-Bertil Jonssons julafton". Pressbild.
Lilja Fredrikson, Hans-Peter Edh och Lars-Göran Ragnarsson i "Karl-Bertil Jonssons julafton". Pressbild.

Tacka Tage Danielsson för julstämningen

Glöm Jesus! På landets teaterscener är det Tage Danielssons Robin Hood som levererar julens budskap. Karl-Bertil Jonsson ska, liksom Dickens snålgubbe Scrooge, få hårda hjärtan att mjukna.

ANNONS
|

Många teatrar väljer att julanpassa repertoaren – om än på olika sätt. Gänget bakom "Mammas nya kille – firar jul på måfå" låter tidigare figurer som Katla, Lars Stenberg, En förvirrad tjej och Kicki Tapper försöka fira jul i en föreställning som just nu är på turné.

Så här långt har publiken blivit både glad och befriad, enligt Olof Wretling som instämmer i kollegan Mattias Franssons uttalande till Västerbottens-Kuriren inför premiären: "Vi har inte strävat efter att skapa julstämning. När vi tolkat den blir det inte så mycket vackert kvar".

ANNONS

Det är det lite taffliga julfirandet som står i fokus.

- Det kanske aldrig blir som man vill, och då kan den där lite-på-måfå-känslan uppstå, säger Olof Wretling nu.

Inre rening

Även Teater Västernorrland i Sundsvall gör julsatir i föreställningen "Julfrossa" och Uppsala stadsteater erbjuder publiken inre rening i form av iscensatta julkatastrofer i en särskild julkabaré

Men mer julstämningskapande uppsättningar finns också. Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" med den bullriga Ekdahlssläktens julfirande spelas både på Dramaten i Stockholm och på Göteborgs stadsteater.

Åtminstone fyra teatrar har valt att sätta upp Tage Danielssons "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Sofia Fredéns dramatisering spelas för andra gången på Malmö Stadsteater och på Uppsala stadsteater ges en bearbetning av densamma, men med en återgång till Tage Danielssons originalspråk, berättar regissören Jonas Österberg Nilsson.

- Jag ville få med mer av sagan och av den långa, ganska roliga meningsuppbyggnaden som Tage Danielsson använde sig av, och som gör att man liksom vaggas in i ett mjukt tankesätt.

ANNONS

Fördelningspolitik

Karl-Bertil, son till en rik varuhusägare, förverkligar sin egen fördelningspolitik.

- Budskapet är väldigt rakt och enkelt: "se varandra, skänk lite ljus åt dem som har det tuffast." Det är så otroligt uppenbart i vår tid att vi behöver göra det. Förhoppningsvis går man härifrån och känner att "jag kanske också ska vara lite Karl-Bertil ibland", om det blir så, då har vi lyckats.

Annars är det framför allt Dickens mesta scenklassiker "En julsaga" som uppmuntrar till generositet i julens namn. På Helsingborgs stadsteater gör Maria Kulle huvudrollen som den snåle surgubben Ebenezer Scrooge i en nydramatisering av britten Patrick Barlow, som lyckats göra den bittre ockrarens bakgrund mer begriplig.

- Barlow har gjort en blinkning mot vår samtid och tydliggör hur vi även i dag rånar och tar ut höga räntor. Man påminns mer om sin samtid, men utan att vi lämnar epoken, säger Maria Kulle.

ANNONS

Mer insiktsfull

Liksom Karl-Bertil förverkligar även Scrooge en ny fördelningspolitik, men han blir samtidigt en mer insiktsfull person.

- Kanske blir man lite inspirerad att titta på sig själv. Är jag den jag vill vara? Men man kan också se på sin omvärld och undra varför någon är sur och vresig. Kan man finnas till för den människan?

TT

Fakta: Fler aktuella julföreställningar

  1. "Karl-Bertil Jonssons julafton", Malmö Stadsteater, Uppsala stadsteater samt som en del i "HasseåTages julafton" på Västerbottensteatern i Umeå.
  2. "Sagan om Karl-Bertil Jonsson julafton", musikalversionen, på Scalateatern i Stockholm.
  3. "Nötknäpparen", balett på Kungliga Operan i Stockholm. Pär Isbergs koreografi från 1995, bland annat med julscener hämtade från Elsa Beskows sagor, är tillbaka efter en paus i fjol och ges nu för 300:e gången.
  4. "Fanny och Alexander" på Göteborgs stadsteater i regi av Eva Bergman som för första gången tar sig an ett verk av sin far.
  5. "A Christmas carol" av Charles Dickens, engelsk uppsättning gästspelar på Folkoperan i Stockholm.
  6. "En julsaga": I Linköping och Norrköping ger Norrköpings Symfoniorkester den klassiska julsagan en inramning av brittiska julmusik samtidigt som skådespelaren Christin Zell läser om den snåle Scrooge och hans förvandling till det bättre.
  7. "En julsaga", musikal av Tobias Ahlsell, David Lundqvist och Anders Wängdahl, på Goteborgsoperan.

ANNONS