Synkade systrar spred dansglädje

"The ketchup song", "Aserejé" eller "Ketchupsången". Kärt barn har många namn. 2002 fick en spansk grupp alla att dansa synkroniserat en hel sommar.

ANNONS
|

Händerna skulle vara öppna, vända nedåt och föras över och under varandra. Därefter skulle tummarna peka över axlarna innan knäna slogs ihop ett par gånger. Det var bara några av rörelserna i en dansrutin som tog över dansgolven och stränderna en sommar under tidigt 00-tal.

Låten det dansades till var "The ketchup song" och bakom den stod den spanska systertrion Las Ketchup. Men det var inte första gången Spanien levererade en popmelodi och en koreografi som gick hem hos de flesta. I internationell media jämfördes den med föregångaren "Macarena" från 1995. "Flytta på dig 'Macarena' – Här är Ketchupsången", skrev Entertainment Weekly, CBS uppmanade läsarna att glömma 90-talshiten och Billboard skrev att ingen latinolåt fått så mycket uppmärksamhet sen Los del Ríos megahit.

ANNONS

Dolt budskap

Kortfattat handlar "The ketchup song" om Diego – en man som älskar att gå på klubb, dansa och sjunga den påhittade refrängen. Som i sin tur är tagen från den klassiska hiphop-låten "Rapper's delight" av The Sugarhill Gang från 1979.

Vissa konspiratoriskt lagda köpte inte bilden av Diego som en partykille utan hävdade att han var självaste Satan. De menade att låten refererade till satanism och att den spanska titeln "Aserejé" skulle betyda "att vara en kättare".

Deltog i Eurovision

Med sommaren försvann systrarna men 2006 var de tillbaka med förstärkning. Till Lucía, Lola och Pilar anslöt sig den fjärde systern Rocío för att tävla med Spaniens bidrag i Eurovision Song Contest. Inför miljontals tittare satte Las Ketchup ljus på en annan tomatbaserad vätska – "Bloody mary". Det blev dock ingen ny hit för gruppen som slutade på plats 21 av 24 med endast 18 poäng.

Förra året dök Las Ketchup oväntat upp som mellanakt i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg och fick hela Scandinavium att dansa till 2002 års sommarplåga.

TT

Överingress: Sommarplågan

Låtarna spelades flitigt på radion och hela Sverige sjöng med.

Men vad hände sedan?

I artikelserien ”Sommarplågan” går vi igenom sommarplågorna vi minns – fyra låtar från fyra år.

Fakta: Las Ketchup

Den spanska gruppen Las Ketchup bestod till början av systrarna Lucía, Lola och Pilar och senare även Rocío.

Systrarna är döttrar till flamencogitarristen Juan Muñoz som går under artistnamnet "El Tomate", alltså Tomaten. Alla tomatreferenser som bandnamnet och debutalbumet "Hijas del tomate" (Tomatdöttrarna) är således en hyllning till honom.

"Las ketchup song" gavs ut på spanska, portugisiska och "spangelska". Hiten låg etta på topplistorna världen över, däribland Sverige, Australien och Storbritannien.

I dag har låten 18,6 miljoner strömningar på Spotify.

Fakta: Sommarplågor under 2000-talet

2016: Justin Timberlake: "Can't stop the feeling", Mike Perry featuring Shy Martin: "The ocean"

2015: Zara Larsson: "Lush life", Samir & Viktor: "Saxofuckingfon"

2014: Albin featuring Kristin Amparo: "Din soldat", David Guetta featuring Vassy: "Bad"

2013: Avicii: "Wake me up", Medina: "Miss decibel"

2012: Panetoz: "Dansa pausa", Flo Rida: "Whistle", Alina Devecerski: "Flytta på dej"

2011: Alexandra Stan: "Mr Saxobeat", Eric Amarillo: "Om sanningen ska fram (vill du ligga med mig då)"

2010: Shakira featuring Freshlyground: "Waka waka (This time for Africa)", Yolanda Be Cool & Dcup: "We speak no americano", Stromae: "Alors on danse"

2009: Promoe: "Svennebanan", Cidinho & Doca: "Rap Das Armas"

2008: Jason Mraz: "I'm yours", DJ Tune featuring Orremannen: "Bag in da box"

2007: Frida: "Dunka mig gul & blå", Markoolio: "Ingen sommar utan reggae"

2006: Basshunter: "Boten Anna", Elias featuring Frans: "Who's da man"

2005: Helena Paparizou: "My number one", Crazy Frog: "Axel-F"

2004: Nic & the Family: "Hej hej Monika", Raymond & Maria: "Ingen vill veta var du köpt din tröja", Haiducii: "Dragostea din tei", Snook: "Mister Cool"

2003: Per Gessle: "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)"

2002: Las Ketchup: "The ketchup song", Elvis Presley vs. JXL: "A little less conversation"

2001: Daddy Dj: "Daddy Dj"

2000: Thomas Rusiak featuring Teddybears STHLM: "Hiphopper", Markoolio featuring Arne Hegerfors: "Mera mål!"

ANNONS