Sylvia Massy kommer till Sverige och EQ Loves Festival. Pressbild.
Sylvia Massy kommer till Sverige och EQ Loves Festival. Pressbild.

Sylvia Massy: "Bästa jobbet i världen"

Amerikanska producenten Sylvia Massy kommer till Göteborg i veckan för att bli intervjuad under EQ Loves Festival som vill lyfta kvinnliga förebilder inom musikproduktion.

ANNONS
|

På fredagen och lördagen hålls EQ Loves Festival i Göteborg, med målet att inspirera andra och lyfta fram kvinnliga förebilder inom musikproduktion. Amerikanska producenten Sylvia Massy ska tillsammans med svenska producenten Linn Fijal bli intervjuad av kulturjournalisten Per Sinding-Larsen.

- Det ger mig en chans att prata direkt med andra kvinnor som kan vara intresserade av att göra karriär inom musikindustrin. Jag har kunnat göra det bra och har haft framgång som musikproducent, säger Sylvia Massy om sin medverkan på festivalen.

ANNONS

"Utmaning att börja"

Hon har arbetat som producent sedan 80-talet. Johnny Cash, Red Hot Chili Peppers och System of a Down är några exempel på vilka hon arbetat med.

- Det är inte alltid lätt, och det är en utmaning att börja, men jag tycker ärligt talat att det är det bästa jobbet i världen. Efter alla dessa år är jag fortfarande peppad varje dag jag går in i studion, säger hon.

Kvinnor underrepresenterade

Enligt statistik från Spotify från tidigare i år dominerar män musikskapandet som landar på världens topplistor. I Sverige var det endast 39 kvinnor bland de totalt 290 upphovspersonerna bakom de 50 mest spelade låtarna 2017.

Internationellt var statistiken ännu mindre jämställd: 31 kvinnor av totalt 308 upphovspersoner bakom de 50 mest spelade låtarna förra året.

"Mitt största mål"

Sylvia Massy säger att den största utmaningen för kvinnor är att inte bli sedda som just duktiga kvinnliga producenter eller inspelningstekniker, utan bara att bli sedda som duktiga sådana.

- Det är mitt största mål. Det är lite otrivsamt att bli sedd som en duktig kvinnlig tekniker, i stället för bara en duktig tekniker, säger Sylvia Massy.

ANNONS
TT

Fakta: EQ Loves Festival

EQ Loves Festival arrangeras av den ideella föreningen EQ Loves Music som är ett nätverk av kvinnliga musikproducenter, och äger rum mellan den 24 och 25 augusti på Brewhouse Arena i Göteborg.

Festivalen vill inspirera och lyfta fram kvinnliga förebilder inom musikproduktion genom framträdanden och intervjuer. Utöver Sylvia Massy deltar även bland andra Ebony Bones, Leila Arab och svenska producenten Ayla.

ANNONS