SVT stoppar Det stora fågeläventyret

ANNONS
|

Nästa tisdag är det final i SVT:s Det stora fågeläventyret. Daniel Norberg och Armand Krajnc gör, tillsammans med sina expertskådare, upp om segern i Peru.

KRÖNIKA:Roligast att skåda hur Anders Bagge beter sig

Kombinationen av naturprogram och reality med kända personer som tävlar mot varandra har blivit en publikfavorit på tisdagskvällar med ett snitt på 887 000 tittare, enligt mätföretaget MMS.

Stort uppsving i fågelintresset

Dessutom har programmet gett ett tydligt uppsving i intresset för fågelskådning, säger seriens domare, den professionella fågelskådaren Gigi Sahlstrand.

– Visst är det en stor effekt! Försäljningen av kikare ökar, mina guidningar är överfulla och jag var och träffade klubbar i helgen –alla ser en ökning av antalet medlemmar, säger hon.

ANNONS

När hon besökte Hornborgasjön nyligen kom flera hundra personer fram och tackade för programmet.

– De blev helt bestörta när jag sa att det inte blir någon säsong två. Det är jättetråkigt.Man kan nästan undra om SVT inte förstod att det skulle bli så populärt? säger hon.

Trångt i tablån - och valår

SVT har alltsåbeslutat sig för att inte fortsätta programserien, något som sajten Natursidan.se var först om att rapportera.

– Det är helt enkelt så att vi inte riktigt har plats för en ny säsong nästa vår. Det är lite olika programsatsningar som trängt sig före, sägerPeter Nyrén, programbeställare på SVT.

Programmets exekutive producent Göran Danasten tror att det kommande valåret kan ha spelat in när programledningen tog sitt beslut.

– Det är ett tufft prioriteringsarbete för att få resurser och slotar att räcka. 2018 är nog svårare än någonsin, då det är valår vilket är en jättesatsning som påverkar tablån, säger han.

Han sörjeratt inte få fortsätta med programserien.

– Vi i produktionen är såklart jätteledsna. Programmet har tagits emot väldigt bra. Det hade varit kul att få utveckla det ett steg till och göra det ännu bättre.

Daniel Norberg: "Alla älskar det"

Finalisten Daniel Norberg tycker också att det är synd att programmet läggs ner.

– Det är tråkigt. Alla som jag pratat med som har sett det tycker att det är ett jättehärligt program och älskar det, säger han.

ANNONS

Själv har han blivit mer uppmärksam på fåglar och natur i sin vardag, säger han.

– Jag får bilder från kompisar också som tror att jag är expert nu och vill veta vilka fåglar de sett. De skickar jag vidare till Donat (Hullman, Daniel Norbergs tävlingspartner, reds anm), så får han svara och jag kan ta åt mig äran.

Kan komma tillbaka

Det finns dock en möjlig ljusning framöver. Peter Nyrén öppnar för att serien kan tas upp igen om något år.

– Nästa år har vi inte plats, men eftersom vi fått så positiva reaktioner så stänger vi inte dörren för att den kankomma tillbaka någon gång, säger han.

FAKTA: Tittarsiffror för Det stora fågeläventyret, avsnitt 1-7

1 010 000

919 000

800 000

892 000

836 000

860 000

894 000

(Källa: Mediamätning i Skandinavien, MMS.)

ANNONS