SVT avslutar kontraktet med HBO

ANNONS
|

Avtalet med HBO har gjort det möjligt för svenska tv-tittare att följa serier som The wire, True blood, Girls och Game of thrones. Vid årsskiftet gick kontraktet ut, och enligt SVT var det ett naturligt beslut att inte förlänga.

- I dag måste vi vänta mellan sex till tolv månader på att få sända. Samtidigt blir det allt viktigare med snabba premiärer och att sända program när de är i ropet, säger Göran Danasten, chef för inköp av fiktion på SVT.

Innan serierna sänds i SVT har de redan sänts i Sverige av tv-bolaget C More. Förra året lanserades dessutom HBO nordic, en on-demand-tjänst som gör det möjligt att se HBO-serier tidigt och med svenska undertexter.

ANNONS

- När vi börjar sända serierna är de ofta väldigt exploaterade i territoriet, säger Göran Danasten.

Den som uppskattar välgjorda dramaserier behöver däremot inte oroa sig, säger Göran Danasten. Enligt honom är det allt fler kanaler som satsar på att producera högkvalitativa dramaserier.

- Det ser annorlunda ut i dag än för några år sedan. I dag är många av de bästa serierna inte alls HBO-produktioner. Se bara på Breaking bad, Sons of anarchy eller Homeland, säger han.

ANNONS