Sverige ska utnyttja holländska kaoset

Nederländerna är skakat efter intern turbulens och chockförlusten mot Grekland. Det hoppas Sverige kunna dra fördel av i tisdagens VM-kvalmatch. – Förhoppningsvis är det något vi kan utnyttja, säger Oscar Hiljemark.

ANNONS
|

Missat EM i somras. Flera avhopp i ledarstaben, däribland assisterande förbundskaptenen Dick Advocaat. Stjärnor som Arjen Robben och Robin van Persie saknas. Och som en sista vissen tulpan i den nederländska landslagsbuketten: 1–2 hemma mot Grekland i torsdags.

De svenska spelarna är medvetna om det inför tisdagens möte på Friends Arena, men också att Nederländerna trots allt har kvalitet i sin trupp.

– Vad som händer utanför planen är en sak. Men det är klart att 1–2 mot Grekland inte är positivt att ta med sig. Sedan är det frågan om det ger en revanschlust eller större stress – det är upp till oss att se, säger mittfältaren Oscar Hiljemark, tidigare i nederländska PSV.

ANNONS

– Jag tror att deras spelare håller fokus på planen, men förhoppningsvis kan det finnas någon liten tveksamhet som vi kan utnyttja och göra en till styrka för oss.

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf:

– De har haft en tuff period. Man kan se det på två olika sätt: antingen så kommer de hit och är väldigt revanschsugna och taggade för det – eller så är självförtroendet lite nere.

Mittfältaren Jimmy Durmaz, tills nyligen i grekiska Olympiakos:

– Väldigt mycket nytt och revanschsugna. Snackade med lite kompisar från Grekland. Att de inte var så vassa, men att de har kvalitet.

Yttermittfältaren Emil Forsberg vägrar underskatta motståndet:

– När man hör ”Holland” tänker man alltid att det är ett bra lag och att de har skickliga spelare. De saknar några spelare nu och det är lite turbulent, men det är fortfarande ett bra lag och det är så vi får fortsätta tänka.

När det gäller den svenska defensiven är det några saker som är extra viktiga mot den klassiskt nederländska 4–3–3-uppställningen, menar spelarna.

– De är väldigt skickliga med bollen. De är bra på att hitta in på (Wesley) Sneijder och (Georginio) Wijnaldum i ytorna, så det gäller att de inte får hitta in så mycket mellan oss. Mer spela runt oss, säger ytterbacken Ludwig Augustinsson.

ANNONS

– De är väldigt löpvilliga och vill komma med genombrottslöp – så det gäller att vi snackar och täcker upp för varandra. Verkligen plockar upp löpen, säger Viktor Nilsson Lindelöf.

I offensiven? Där kan det gå att dra fördel av den nederländska man-man-markeringen.

– Om du tar en löpning och drar med dig spelare kommer de springa lite kors och tvärs, det har man sett. Det finns ytor, det gör det alltid mot holländska lag. Gäller att ta mycket löpningar för varandra, säger Ludwig Augustinsson.

ANNONS