Svensson Svensson vårdar familjen

ANNONS
|

På filmduken är det kris i makarna Svenssons äktenskap. Men den drygt 15-åriga arbetsrelationen mellan Suzanne Reuter och Allan Svensson blomstrar.

-Ju bättre Allan är, desto bättre blir jag, säger Suzanne Reuter.

Lena och Gustav Svensson har blivit en institution inom svensk tv-komik. De är varandras raka motsatser - banktjänsteman och brevbärare, höger och vänster, förnuft och känsla.

I 17 år i tv och i en film har vi fått följa deras osannolika äktenskap.

-Tänker man realistiskt så är det ju helt absurt, de skulle ju ha skilt sig för många år sedan, säger Allan Svensson och skrattar hest.
Vårdar familjen

När vi ses i Malmö har han nästan tappat rösten, men ser ändå ut att trivas i soffan bredvid Suzanne Reuter. Efter att ha varit yrkesmässigt gifta sedan 1996 fyller de ledigt i varandras meningar.

-Det här är verkligen familjen som man kärleksfullt vårdar, säger Suzanne Reuter.

I "Svensson, Svensson - i nöd och lust", som har premiär på fredag 14 oktober, är faktiskt skilsmässan nära. Lena har fått nog sedan Gustav införskaffat parabol och blivit ännu mer bunden till tv-soffan och sportprogrammen. I ett sista försök att lappa ihop relationen reser de på romantisk weekend med absolut sportförbud, men på hotellet snubblar Gustav över en av fotbollshjältarna från VM 1974. Snart väntar svenssonskt kaos.

ANNONS
Bygger på pjäs

Filmen bygger på en teaterföreställning som Reuter och Svensson spelade i Kalmar sommaren 2009. Men det var inte helt lätt att förvandla den till film.

-Vi spelade inför tusentals personer, utomhus bland måsar och bilar och barn. Det var svårt att ta ner så stora uttryck till något som funkar på film, säger Suzanne Reuter

Men oavsett om formatet är tv, film eller teater så är Gustav och Lena sig lika. Gustav fortsätter att vara ett förvuxet barn medan Lena tittar på med en blandning av irritation och ömhet.

Helan och Halvan

De två har inte förändrats sedan de där första tv-avsnitten, och Allan Svensson drar en parallell till sina barndomshjältar Helan och Halvan.

-Filmerna hette saker som "Helan och Halvan i främlingslegionen" och "Helan och Halvan i Paris" - det intressanta var hur de reagerade på nya förutsättningar. Men personerna och relationen var desamma, annars skulle det inte vara Helan och Halvan.

TT Spektra: Blir det mer "Svensson, Svensson" i framtiden?

-Vi har båda slutat säga "nu är det klart", för vi har haft fel två gånger tidigare, säger Allan Svensson. Man ska aldrig säga aldrig. Nu kan jag spåna kring att de ska hamna i helt andra miljöer - i Italien!
-eller på hemmet, säger Suzanne Reuter.

Född: 1951 i Värnamo

Debut: Med rollen som Erik i "Hedebyborna" (1978)

Film och tv (i urval): "Saxofonhallicken" (1987), "Tre kärlekar" (1989), "Kejsarn av Portugallien" (1992), "Sommaren" (1995), "Svensson, Svensson - filmen" (1997), "Hjärta av sten" (2000), "God morgon alla barn" (2005), "Tusenbröder - återkomsten" (2006), "Göta kanal 2 - kanalkampen (2006), "Oskyldigt dömd" (2008), "Åsa-Nisse - wälkom to Knohult" (2011).

Kuriosa: Han gör rösten som Hagrid i de svenska dubbningarna av "Harry Potter"-filmerna.

Suzanne om Allan: "Ett allmänbildat matvrak som jag jobbar väldigt bra ihop med".

Född: 1952 i Stockholm

Debut: I komediserien "Skyll inte på mig" (1978) med Magnus Härenstam och Brasse Brännström.

Film och tv (i urval): "Lyckans ost" (1983), "Lorry" (1989-1995), "Ebba och Didrik" (1990), "Rederiet" (1992), "Drömkåken" (1993), "Svensson, Svensson - filmen" (1997), "Ogifta par" (1997), "Tomten är far till alla barnen" (1999), "Cleo" (2002-2003), "Morgan Pålsson - världsreporter" (2008), "Drottningoffret" (2010).

Kuriosa: Hon spelar rapparen Petters mamma i videon till låten "Så klart".

Allan om Suzanne: "En familjekär laser, en mycket klarsynt och iakttagande människa".

ANNONS