Svenskarna på VMA i natt

Flera svenskar kommer att synas på VMA-galan i New York i natt, tillsammans med stora namn som Rihanna, Beyoncé, Britney Spears och Alicia Keys. Men genom åren har det varit skralt med svensk närvaro på galan.

ANNONS
|

I natt gårMTV Video Music Awards, VMA, av stapeln på Madison Square Garden iNew York. Zara Larsson kan bli första svensk att vinna priset för Bästa nya artist.

LÄS MER: Kan bli historisk på MTV Video Music Award

Bara två svenska akter har blivit nominerade i den kategorin tidigare – Neneh Cherry år 1989 och Peter, Bjorn & John år 2007 – men ingen har lyckats vinna.

Fem svenskar till

Svenska Tove Lo, som i tidningar kallats "Sveriges ledsnaste tjej" för sina mörka texter,är en av galans sjutton presentatörer. Bland de övriga syns Kanye West, Alicia Keyes, Jimmy Fallon och de populära gymnasterna i USA:s vinnande OS-lag.

ANNONS

Tove Lo har redan börjat peppa inför kvällen.

Tre svenskar har också nominerats för sina respektive insatser på David Bowies video till Lazarus, titelspåret på hans sista album. Det är regissören Johan Renck, som bland annat pratade om samarbetet med Bowie i sitt sommarprat, fotografen Crille Forsberg och klipparen Johan Söderberg.

Även Alesso finns med bland nomineringarna för videon till I wanna know, men då kategorin är Bästa foto är det snarare fotografen Corey Jennings som står i fokus.

Britneys comeback

Årets Michael Jackson Video Vanguard Award, som tidigare hette Lifetime Achievement Award, går till Rihanna.

Hon gratulerades till priset av artistkollegan Drakemed en stor reklamtavla.

Före priset delas ut kommer hon att uppträda med ett medley. Andra liveakter är Britney Spears som gör en efterlängtad MTV-comeback, Ariana Grande tillsammans med Nicki Minaj, Nick Jonas och Future.

LÄS MER: Beyoncé i "hemliga repetitioner"

Endast en svensk artist har uppträtt live på VMA-galan. Det var 2002 som The Hives framförde Main offender på Radio City Music Hall i New York, och avslutade framförandet med: "Jag vet att ni vill höra mer. Men det här var all tid vi fick, så ni kan stänga av nu".

Åkerlund i topp

Sedan MTV Video Music Awards startade 1984 har det varit relativt skralt med svenska nomineringar. Bäst till ligger videoregissören Jonas Åkerlund, som vann pris för Bästa regi, klippning och koreografi till Madonnas Ray of light 1998. Det året var han även nominerad i samma kategorier med videon till Prodigys Smack my bitch up. 2009 dök Åkerlund upp igen med Lady Gagas Paparazzi-video, till vilken han bland annat anlitat Hollywoodsvensken Alexander Skarsgård.

ANNONS

LÄS MER: Britney Spears: "Jag vill ha tre barn till - men inga flermän."

Tidigare nämna Neneh Cherry har nominerats två gånger utöver 1989, båda gångerna i kategorin Bästa kvinnliga video. 1991 nominerades hon för "I've got you under my skin"och 1993 för "Buddy X".

På senare år är det Avicii som lyckats få nomineringar, för Bästa dansvideo 2012 och Bästa popvideo 2014, då för världshiten Wake me up.

Svenska doldisar

Ytterligare tvåsvenskar som varit aktuell i VMA-sammanhang, men i regel bakom kulisserna, är förstås producenterna Max Martin och RedOne. Artister som de arbetat med har regelbundet nominerats och vunnit priser på VMA-galan, till exempel RedOnes samarbetspartner Lady Gaga ("Poker face", "Bad Romance"), och Max Martins artistpartnersKaty Perry ("I kissed a girl", "Dark horse", "Part of me", "California gurls"), Ariana Grande ("Into you", "Problem"), Ellie Goulding ("Love me like you do") ochKelly Clarkson ("Since u been gone").

ANNONS