Madeleine Ekman, vd för Zentropa Sweden. Till höger: Lars von Trier spelar in nya filmen The house that Jack built i Bengtsfors med storstjärnor som Matt Dillon och Uma Thurman. Bild: Adam Ihse/Björn Larsson Roswall, TT
Madeleine Ekman, vd för Zentropa Sweden. Till höger: Lars von Trier spelar in nya filmen The house that Jack built i Bengtsfors med storstjärnor som Matt Dillon och Uma Thurman. Bild: Adam Ihse/Björn Larsson Roswall, TT

Svenska Zentropa fördömer sexistisk kultur

Ändå förblir producenten Peter Aalbaek Jensen knuten till bolagets kommande storfilm i regi av Lars von Trier: The house that Jack built.

ANNONS
|

Peter Aalbaek Jensen anklagas för attha tafsatpå kvinnliga medarbetare på danska filmbolaget Zentropa.Något han inte förnekar utan tvärtom försvarar.

"Det är en del av min natur" sa han till GP i förra veckan. Ensexism som upprör vd:n för Zentropa Sweden, Madeleine Ekman.

"Nu är de gamla tiderna över. Nu ska de gamla hundarna lära sig sitta!", skrev hon på sociala medier efter GP:s artikel, och fortsatte:

"#Metoo har forcerat dörrar som har varit stängda alldeles för länge. Vi lever i en tid när vi kan och ska säga ifrån om någon inte behandlas väl eller blir utsat för kränkande behandling. Detta ser vi på Zentropa Sweden som en självklarhet och det är något som vi har som riktlinje i vår verksamhet. Förändringens tid är här. Det välkomnar vi på Zentropa Sweden!"

ANNONS

LÄS MER: Stjärnproducent försvarar sexuella trakasserier

Ändå står Peter Aalbaek Jensen kvar som exekutiv producent för bolagets kommande prestigeprojekt The House that Jack built, i regi av Lars von Trier. "Det är nu en fråga för styrelsen för danska Zentropaatt diskutera" menar Madeleine Ekman, som arbetat på Zentropas svenska kontor de senaste tio åren.

Förra sommaren klev den omstridde och provokative stjärnproducenten av posten som verkställande direktör för Zentropa. Enligt Madeleine Ekman fortsätter han ändå att driva sina projekt.

– Den typen av sexuella trakasserier du beskriver har i alla fall inte förekommit på kontoret i Trollhättan eller i Göteborg så länge jag jobbat på Zentropa Sweden, bedyrar hon.

– Hade det gjort det så hade jag slängt ut honom direkt för det är inte OK. Hela vårt kontor är numera i princip befolkat av feminister och veganer. Det är sådant vi tycker är viktigt.

Som en del av #Me too-kampanjen, gick artisten Björk ut och anklagade Lars von Trier för sexuella trakasserier som ska ha ägt rum under inspelningen av den mörka musikalen Dancer in the darki Trollhättan för sjutton år sedan. Anklagelserregissören själv nekar till, med fulltstöd av Peter Aalbaek Jensen.Därefter har flera kvinnor anklagat producenten Peter Aalbaek Jensen för att i sin tur ha satt sexuella trakasserier i system.

ANNONS

Film i Väst har ett långvarigt samarbete med filmbolaget Zentropa sedan slutet av 1990-talet, och har genom åren betalat åtskilliga miljoner i stöd till Lars von Triers filmer. Just nu är Peter Aalbaek Jensen exekutiv producent för Lars von Triers kommande seriemördarfilm The house that Jack built där Film i Väst satsar drygt tio miljoner.

LÄS MER: Massiv kritik mot Peter Aalbaek Jensen

ANNONS