Svenska vuxenfabeln We R Animals finns nu på Kickstarter

ANNONS
|

Innan Peter Jackson regisserade storfilmer som Sagan om Ringen och King Kong, gjorde han mindre, och desto mer obskyra, produktioner. De som följde regissören under hans tidiga dagar minns säker Meet The Feebles – vuxensagan där dockor användes för att skildra bland annat droger, prostitution och våld.

Men det är en genre som på senare år inte fått så mycket uppmärksamhet. Fram tills nu. På crowdfundingsajten Kickstarter har nämligen en kampanj för den mörka filmen We R Animals skapats. Bakom produktionen står bland annat David ”Kung Fury” Sandberg som agerar exekutiv producent, och regissören Thobias Hoffmén – känd för produktioner som SVT-humorserien Insiativet. Men We R Animals är Thobias Hoffméns drömprojekt.

ANNONS

– Mina första kortfilmer var med strumpdockor, så det är säkert även någon naturlig fortsättning på det. Att jag vill göra något större och mer avancerat. För det var ändå länge sedan idén till We R Animals kom upp.

"Lockelsen ligger mest i att få berätta den här historien"

We R Animals handlar om kaninen Leah som mot sin vilja blir indragen i en smutsig kamp mellan ett gäng katter och hundar som driver ett kriminellt imperium. I filmen medverkar även fladdermöss som jagar en magisk sten.

Vad charmen är i att göra en barnförbjuden dockfilm?

– Jag har bara tänkt att jag skulle vilja göra en jäkla rolig film som jag själv skulle vilja se. Så lockelsen ligger mest i att få berätta den här historien.

Är Meet The Feebles en inspirationskälla? Hur i så fall? Finns det några likheter?

– Jo, likheterna är väl att det är dockor, humor och gjort för vuxna. Det finns ingen inspiration när det kommer till story eller karaktärer egentligen. Inte heller typen av dockor. Meet The Feebles är mer lik Mupparna i stil än vad We R Animals är.

Produktionen började redan för tio år sedan. Då handlade det mest om en testfilm som bara växt och växt. Bilder spreds på internet och drog till sig en hel del uppmärksamhet.

ANNONS

– Då var det tänkt som korta filmer med en hund och en katt bara. Sen växte den liksom. 2010 spelade vi in ett första test och jag sålde rättigheterna till ett stort filmbolag. De ägde rättigheterna i fem år och inget hände med den under den tiden. Så jag började göra andra projekt och när jag sedan fick tillbaka rättigheterna så kände jag fortfarande att jag ville försöka göra den, berättar Thobias Hoffmén.

Känner ingen press

Trots att Kung Fury blev en sån succé, och det faktum att skaparen David Sandberg också är involverad i We R Animals, känner Thobias Hoffméns ingen press.

– Press skulle jag nog känna av mer om det blev just en enorm succé. Jag har inget att förlora på att köra en Kickstarter-kampanj. Jag ser det mest som en chans att kolla intresse, och om det inte finns så fortsätter jag med andra saker. Om det finns ett intresse blir jag glad och gör filmen för de som vill se den.

ANNONS