För att lyckas med compact living gäller det att redan från start skapa en tydlig strategi över hur bostadens yta ska möbleras för att optimeras, menar inredningsexperten Jesper Laursen.
För att lyckas med compact living gäller det att redan från start skapa en tydlig strategi över hur bostadens yta ska möbleras för att optimeras, menar inredningsexperten Jesper Laursen.

Svårt att få plats med allt hemma?

Att bo litet kan ha sina begräsningar, men har du koll på hur du inreder smart kan resultatet bli hur bra som helst. Här ger Jesper Laursen, Fastighetsbyråns homestylingexpert och skaparen av inredningsbloggen Scandinavian Homes, sina bästa tips för compact living.

ANNONS
|

Vilka är dina bästa knep när man måste trolla fram extra kvadratmetrar?

– Fördelen men också utmaningen med små lägenheter är att varje kvadratmeter räknas. Det positiva är att varje lite ändring till det bättre gör stor skillnad på helheten, utmaningen ligger följaktligen i att hela tiden ta rätt beslut. För att lyckas gäller det att redan från start skapa en tydlig strategi över hur bostadens yta ska möbleras för att optimeras. Här gäller det att hitta en balans mellan funktion och skala. Vilka funktioner behövs? Hur stor ska respektive möbler vara? Hur ska de placeras för att frigöra så mycket golvyta som möjligt?

ANNONS

Om man inte har högt i tak, hur ska man då göra för att maxa ytan på bästa sätt?

– Jobba med gardiner från golv till tak och se till att använda lampor som är nätta i sin design och inte blockerar för mycket av vyn.

Vilken är den bästa compact living-förvaringen?

– Sikta på förvaring från golv till tak. Många små lägenheter har högt i tak och är kubikmässigt sett inte så mycket mindre än lägenheter som har fler kvadratmeter. Använd takhöjden till att platsbygga förvaring. Det låter dyrt, men behöver inte vara det. Använd Ikea-stommar och måttbeställ fronter från snickeri i den färgkod du önskar. Jobba mycket med stängd förvaring för att ge ett rent intryck.

Vilken inredningsstil passar bäst för compact living?

– Stilren och lågmäld med lätta möbler och jordnära färger, gärna skandinavisk!

Hur har compact living utvecklats under de senaste åren?

– Folk bor mindre och fler bor smått länge. Under tiden optimeras lägenheterna för att tillgodogöra de behov som ägaren har. Det finns mängder med inspiration på Pinterest och Youtube att ta del av.

Vilken är den mest vanliga möbeln?

– Sängskåp och loftsäng av den enkla anledningen att sängen tar onödigt stor plats i en liten lägenhet sett till hur många timmar den används. Generellt är det populärt med möbler som fyller fler funktioner. Det kan handla om bord som fungerar både som soff- och matbord, sängar som används som soffa.

Kika in i en fin compact living-lägenhet i Kålltorp.

Här finns ett bra exempel på enlägenhetmed bra förvaring, i Högsbo.

window._adftrack = Array.isArray(window._adftrack) ? window._adftrack : (window._adftrack ? [window._adftrack] : []); window._adftrack.push({ pm: 307794, divider: encodeURIComponent('|'), pagename: encodeURIComponent('Svårt att få plats med allt hemma?') }); (function () { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://track.adform.net/serving/scripts/trackpoint/async/'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();

ANNONS