Svagt att TV4 tystar ner Wendins sexbrottsdom

I kvällens Så mycket bättre pratar Anders Wendin ut om sin komplicerade uppväxt i Ludvika. Men TV4 tiger om hans uppmärksammade sexbrottsdom. Det håller inte, menar GP:s Jan Andersson.

ANNONS
|

Så mycket bättre spelades in i somras. Flera månader innan Weinsteinskandalen rullades upp, Metoo-kampanjen tog fart i sociala medier och Martin Timell fick sparken från TV4. Ändå känns det väldigt märkligt att i lördagens program inte med ett ord nämna att huvudrollsinnehavaren Anders Wendin 2011 dömdes för att sexuellt haofredat en kvinna på krogen.

Det är faktiskt inte hållbart att samma tv-kanal som i flera år ignoreratoch tigit omMartin Timells ofredanden nu motiverarsin tystnad kring Wendins övergrepp med att han har "tagit sitt straff", som den exekutive producentenMartin Nygren sagt till Aftonbladet. Särskilt inte som Anders Wendin själv har pratat ut om händelsen och sagt att han efter domen gick in i ett personligt mörker och funderat mycket på vad som gick fel och hur han borde ha ageratannorlunda.

ANNONS

Svagt av TV4

Rimligtvis borde det sexuella övergreppet, den påföljande rättegången och den fällande domen vara det jobbigaste som Anders Wendin har upplevti vuxen ålder. Kring detta finns givetvis massor av frågor att ställa. Hur kunde det ske? Vad tänker han om sitt agerande? Hur arbetar han med sina skuldkänslor? I andra intervjuer har en öppenhjärtig Wendin gett intryck av att vara genuint ledsen över det som hänt, men som tv-tittare får man inget veta. Vi får inga frågor, och givetvis inga svar. Det är för svagt, TV4. Elefanten står ju där mitt i rummet och trampar.

Detta sagt är lördagens program ett klart steg upp från förra veckans avsnitt.

Anders Wendin, tidigare Moneybrother och Pengabrorsan, har ju en av landets skönaste rockröster och tydligen tackat nej till Så mycket bättre flera gånger tidigare. I år valde han dock att ställa upp, och visst blirdet genast ett mer laddat program än förra veckan när vi fick följa det ljumma vattenglaset Uno Svenningsson.

Pratar om sin pappa

Efter att ha morgonbastatmed de finskättade tjejerna i Icona Pop drarAnders Wendin på sig sin bredbrättade Bob Dylanhattfrån Rolling Thunder Revue-turnén, i alla fall en likadan. Sedan berättar han om sin uppväxti det instängda brukssamhället Ludvika, där äldre killar ropade "gitarrbög" efter honom och pappan var alkoholiserad. En pappa som Anders Wendin fortfarande har dålig kontakt med.

ANNONS

– Det har varit en kamp för honom och för mig sedan jag var ... fem år, berättar han i programmet.

Lite senare blir Anders Wendin påfallande rördav att prata om sin son, vilket han helst inte vill göra, och nöjer sig därför med att konstatera att sonen idag har en väldigt bra farfar i Anders Wendins styvfar.

– Det är min son som räknas nu och han förtjänar att ha en inspirerad och glad pappa, så jag ska göra det jag gör så gott som möjligt och han ska vara med på resan.

En viktig del av den livsresan är att kunna ställa sig upp när man har fallit och att ta ansvar för sina handlingar. Det har Anders Wendin gjort. Varför får inte TV4:s tittare veta det?

ANNONS