Jonas Gahr Støre. Arkivbild.
Jonas Gahr Støre. Arkivbild.

Støre djupt tagen av Utøya-film

Erik Poppes omtalade film "Utøya 22 juli" har haft norsk smygpremiär. Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet, är djupt tagen.

ANNONS
|

AP-ledaren var inbjuden till premiären på biografen Klingenberg i Oslo på lördagskvällen tillsammans med en rad andra politiker, drabbade och andra som var inblandade efter terrordåden i Norge 2011.

Överlevande från dådet har ifrågasatt att det görs film om massakern på Utøya, och även tidpunkten för filmen. Men Jonas Gahr Støre tycker att det var rätt att göra filmen.

- Jag ville inte uttala mig om det innan jag hade sett den, men nu när jag har sett den tycker jag att det är på sin plats med en film, men jag har full respekt för att man kan ha olika syn på det, säger han.

ANNONS

"Skakande film"

Han är djupt tagen efteråt.

- Det är en skakande, verklighetstrogen film, men den förmedlar också att ingen film kan återge det drama som de upplevde på ön. Det drama vi är med på i 72 minuter är så hemskt att man bara blir ödmjuk och får respekt för de ungdomar som faktiskt var tvungna att uppleva detta och för dem som dödades, säger Støre.

Den tidigare ledaren för Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF, Eskil Pedersen, beslutade efter lång betänketid att han ville vara med på lördagens smygpremiär. För honom kommer filmen lite för tidigt, säger han. Däremot har han förståelse för att det finns ett värde i att göra filmen.

- Man får en osminkad version av som hände och jag ser värdet av det. Det finns heller inget facit för hur lång tid man bör vänta, säger han.

ANNONS

"Bra och viktig"

Norges förre utrikes- och försvarsminister Espen Barth Eide har själv en son som överlevde Utøya. Det gjorde väldigt ont att återuppleva händelsen, säger han efter filmvisningen.

- Jag tycker att det är en bra film och en viktig film, säger Eide.

Nuvarande AUF-ledaren Mani Hussaini säger att filmen var bra gjord, men att det var väldigt tungt att se den.

- Vi som inte var där kommer aldrig förstå hur de ungdomarna hade det, men jag hoppas att filmen kan få oss att förstå en del av alla känslor, paniken och rädslan där ute. Alla föräldrar som ringde till sina barn och aldrig fick något svar, säger Hussaini.

Han fortsätter:

- Jag tycker att den här filmen först och främst är viktig för framtiden och att de kommer att prata om 22 juli och se till att vi aldrig kommer att behöva utstå något sådant igen.

ANNONS

Filmen "Utøya 22 juli" hade världspremiär på filmfestivalen i Berlin i februari. På fredag den 9 mars har den premiär i Norge.

TT-NTB

Fakta: "Utøya 22 juli"

Erik Poppes dramafilm baseras på de överlevandes berättelser från ön men historierna som berättas i filmen är fiktiva. Handlingen kretsar kring 18-åriga Kaja som letar efter sin lillasyster under angreppet.

Det är en omskakande film som är gjord i en enda tagning i realtid. Alla medverkande är amatörer. Terroristen visas aldrig i bild, han skymtar som en skugga ett par gånger.

ANNONS