Stor oro för tv-serien "13 skäl varför"

Tonårsdramat "13 skäl varför" har skapat stor kontrovers världen över. Både lärare och psykologer i USA menar att serien ökar risken för självmord, depression, mobbning och sexuella trakasserier bland ungdomar. Nu skärper Netflix varningarna, skriver nyhetssajten Rolling Stone.

ANNONS
|

Den nya tv-serien "13 skäl varför" (13 reasons Why) har fått skarp kritik, framförallt i USA. Serien handlar om 17-åriga Hannah Baker och baseras på novellen med samma namn skriven av Jay Asher, 2007. Serien berättar om en ung kvinna som tar sitt liv och lämnar efter sig en samling kassettband riktade till 13 personer hon menar bidrog till beslutet att ta sitt liv.

Selena Gomez: "Inte ett enkelt ämne"

Producenten är skådespelerskan och sångerskan Selena Gomez, 24. I en intervju med The Assosciated Press berättar hon om viljan att adressera ett kontroversiellt ämne och samtidigt förhålla sig till den ursprungliga novellen.

–Vi ville hålla fast vidJay Ashers bok och kritiken kommer komma oavsett vad. Det är inte ett enkelt ämne att prata om, men jag är väldigt nöjd med hur det går. Jag är överväldigad och väldigt stolt.

ANNONS

LÄS MER:”13 reasons why” – 13 skäl till varför du ska se den omstridda Netflixserien

Oron: "Kan trigga självmord"

Efte oro på den amerikanska skolan "The National Association of School Psychologists" skickade de ut ett brev till psykologiexperter runt om i landet. Det är första brevet som någonsin skrivits av skolan som handlar om problematik kring en tv-serie.

–Bland de som arbetar med att förhindra självmord finns det en oro på grund av hur självmord porträtteras. Det kan trigga självmord och beteendet skulle kunna kopieras, säger Kathy Cowan, till Rolling Stone.

Netflix skärper varningarna

"Det har varit en enormt stor diskussion om vår serie 13 skäl varför. Många av våra medlemmar tycker att serien är en värdefull drivkraft för att starta samtal i familjen. Men vi har också fått till oss oro från de som villatt serien borde varnas för", skriver Netflix i ett uttalande.

"13 skäl varför" innehåller redan grafiska varningar före två episoder. Men de nya skärpta varningarna innehåller en varningsruta innan första avsnittet. Dessutom kommer Netflix stötta seriens tillhörande hemsida 13ReasionsWhy.info som lanserades i samband med premiären. Där finns information rörande självmord och psykiska problem.

ANNONS