"Vi har insett att vi är systrar", sade Alicia Vikander om sina skådespelarkollegor när hon talade på invigningskvällen för Göteborgs filmfestival.
"Vi har insett att vi är systrar", sade Alicia Vikander om sina skådespelarkollegor när hon talade på invigningskvällen för Göteborgs filmfestival.

Stjärnglans och politik inledde filmfestivalen

Göteborgs filmfestival inleddes med internationell stjärnglans av Alicia Vikander, som prisade metoo-rörelsens fokus på systerskap.

ANNONS
|

Oscarsbelönade Alicia Vikander drog ned varma applåder från publiken på Göteborgs filmfestivals invigning på fredagskvällen. Skådespelerskan mottog festivalens hedersutmärkelse Nordic honorary dragon award. Mycket rörd och hedrad tackade hon speciellt alla festivalens volontärer, "jag vet hur mycket ni sliter", och berättade om hur hon under hela sin barndom längtade efter att fylla 15 så att hon kunde få besöka festivalen.

- Men när jag väl fyllde 15 flyttade jag till Stockholm och sedan till London och nu har jag hela världen som arbetsplats. Men jag återkommer alltid till Göteborg.

ANNONS

"Vi är systrar"

Alicia Vikander tackade också metoo-rörelsen för att den har skakat om branschen.

- Det handlar inte bara om kvinnor mot män utan också om oss kvinnor emellan, vi har fått konkurrera mot varandra men något har hänt nu och vi har insett att vi är systrar.

Filmfestivalen invigdes officiellt av kulturminister Alice Bah Kuhnke, som tog upp festivalens tema nationalism i sitt tal. Det gjorde även festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, som beskrev en oroande trend med allt mer nationalistiska nationer.

- Vi är djupt oroade över utvecklingen och vill markera kraftigt mot den här småsinta chauvinismen.

Toppmöte i film

Tidigare på fredagen ägde ett filmpolitiskt toppmöte rum i festivalens regi. Stora delar av branschen, från regissörer som Tarik Saleh och Helena Bergström till Svenska filminstitutets vd Anna Serner och kulturminister Alice Bah Kuhnke deltog i diskussioner om den nya filmpolitiken.

ANNONS

Debatten hettade till när den slitstarka frågan om den nya biografmomsen, som höjdes från 6 till 25 procent i samband med att det gamla filmavtalet skrotades 1 januari 2017, lyftes av Peter Fornstam, vd Svenska bio och ordförande i Sveriges biografägareförbund.

Dessutom diskuterades metoo-uppropets effekter och både Helena Bergström och Tarik Saleh adresserade problem med jämställdhet i branschen.

- Man kan inte prata jämställdhet utan att prata makt och pengar, sade Helena Bergström och syftade på att kvinnliga filmskapare inte får samma tillgång till stora budgetar som sina manliga kollegor.

Tarik Saleh berättade om det bisarra i att ha varit känd som en erkänt bra regissör på att "ta hand om psykopater på inspelningsplatsen".

- Fan vad sjukt att det har varit en positiv grej som arbetsgivare, sa han.

Göteborgs filmfestival pågår den 26 januari–5 februari.

ANNONS
TT

Fakta: De tävlar om en miljon kronor

Här är filmerna som tävlar i kategorin Dragon Award Best Nordic Film:

  1. "Jimmie" (Jesper Ganslandt)
  2. "Holiday" (Isabella Eklöf)
  3. "Amatörer" (Gabriela Pichler)
  4. "The return" (Malena Choi)
  5. "The violin player" (Paavo Westerberg)
  6. "Vad ska folk säga" (Iram Haq)
  7. "And breathe normally" (Isold Uggadóttir)
  8. "Euphoria" (Lisa Langseth)
  9. "The charmer" (Milad Alami)

ANNONS