Stilen höjer priset på bostaden

Homestyling har gått från att vara en lyx till att bli ett allt vanligare tillägg när det är dags att sälja. Med enkla korrigeringar kan du höja attraktionskraften på bostaden och tjäna mer på försäljningen.

ANNONS
|

Homestyling utförs ofta innan bostaden går till försäljning. Flera olika grader av styling erbjuds, där säljaren kan välja att få den stylad från grunden, kompletteringsstyla med hjälp av befintlig inredning eller enbart få tips på små förändringar efter en konsultering i bostaden. Elisabeth Bäck, stylist på Hemkompaniet, har många års erfarenhet av att styla lägenheter åt Fastighetsbyråns säljare.

– Min uppgift som stylist är att ta fram det bästa i en bostad, både när det kommer till funktionalitet och design. Men framförallt är det ändå att hitta en känsla.

Starkt säljverktyg

Fastighetsbyrån hjälper till att förmedla kompetenta stylister till säljarna inför bostadsförsäljningen. Sebastian Arnell, mäklare på Fastighetsbyrån, ser Homestyling som ett ovärderligt verktyg för säljarna att göra bästa möjliga affär.

ANNONS

– Först och främst vill jag att säljaren träffar en stylist. Tillsammans går de igenom lägenheten. Ett samarbete tar vid om vad som behövs göras. Ibland räcker det att man får några tips medan andra behöver mer hjälp. Stylistens främsta styrkor är att kunna kombinera känslan för detaljer med sin blick för helheten.

Värdesättning svår

Det många undrar är vad det faktiska värdet blir av stylingen när bostadsaffären är klar. Sebastian förklarar svårigheterna med att sätta ett procentuellt värde, men är själv övertygad om vikten av att låta stylingen skötas av ett proffs.

– Vi kommer aldrig sälja samma lägenhet, på samma marknad, en stylad och en ostylad, så exakt hur mycket pengar man tjänar på styling är omöjligt att svara på. Min känsla efter att ha jobbat som mäklare i 10 år är att det är en väl värd investering. Säljarna känner samma sak och av den anledningen har vi fler stylinguppdrag nu än för ett par år sedan.

Elisabeth har jobbat som stylist sedan 1984, är ensam ägare av Hemkompaniet och brinner fortfarande lika starkt för yrket.

– Det roligaste med att jobba som stylist är att få vara kreativ, göra kunden nöjd och i slutändan få bidra till en bra och snabb affär.

ANNONS

3 tips vid styling

  1. Att inreda med färre och större saker ger ett luftigare intryck än med många och små. Detta gäller både möbler, mattor, lampor, växter, dekorationer, tavlor, kuddar mm. Mitt tips är att plocka bort småsaker alternativt att samla saker som passar ihop på ett ställe så de upplevs som ett större föremål, t.ex.att sätta samman många mindre tavlor.
  2. För att skapa en välkomnande och ombonad känsla, inte minst i en bostad med få saker, är mitt tips att inreda med textilier. Främsta anledningen är att textilier dämpar ljudnivån som oftast blir högre i en luftigt möblerad bostad. Så inred gärna med gardiner, mattor, kuddar, plädar samt stoppade möbler. Gardiner hängs vid sidan av fönstret för att inte hindra ljusinsläpp.
  3. Att ställa saker efter varandra som är ungefär lika höga och med samma avstånd emellan kan lätt se för perfekt ut, tex på en fönsterbräda. Blanda istället olika höjder och sorter samt placera hellre i grupper på olika avstånd för att få ett mer personligt uttryck.
ANNONS