Stabilt läge på Göteborgs bostadsmarknad

Kring maj och juni avvaktade många för att se hur amorteringskravet skulle påverka bostadsmarknaden. Men nu har marknaden vaknat till liv igen. – Antal besökare på visningarna är något fler än före semestern och försäljningar via förhandsbud är fortfarande vanligt, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån.

ANNONS
|

Införandet av amorteringskravet skapade en del oro och psykologiska effekter på marknaden, de senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar därför på små prisförändringar på bostadsmarknaden.

– Allt prat om amorteringskravet är som bortblåst nu, det var en psykologisk effekt som lagt sig nu, säger Robert Laigar.

Priserna på bostäder i Göteborgsområdet har gått upp en procent den senaste månaden. På tre månader har bostadsrätter i centrala Göteborg stigit tre procent, bostadsrätter och villor i Storgöteborg har dock legat still.

Innan amorteringskravet infördes var stämningen på marknaden hetsig, många vill sälja och köpa innan kravet infördes och en del lägenheter som låg ute såldes inte. Amorteringskravet gjorde marknaden något svalare, det kom till exempel inte in förhandsbud i lika hög utsträckning som tidigare. Men nu är läget ett annat, de lägenheter som läggs ut blir sålda och det är bra tryck på visningarna.

ANNONS

– Bostadsmarknaden i Göteborg är stabil precis som siffrorna från Mäklarstatistik visar. Antal visningsbesökare är något fler än före semestern och försäljningar via förhandsbud är fortsatt relativt vanligt. Det är helt klart mer fart på marknaden nu, säger Robert Laigar.

En titt tillbaka visar att det under de senaste fem åren har det varit en prisexplosion för bostadsrätter i Storgöteborg, där en bostadsrätt i snitt nu kostar 39000 kronor. Storgöteborg har högsta utvecklingen i hela landet, och det ser man framför allt i kranskommunerna.

Prisutvecklingen har inte påverkats negativt av amorteringskravets intåg, berättar Laigar. Han tror att priserna kommer öka under hösten:

–Spekulanter lägger förhandsbud innan visningarna för att slippa konkurrens och budgivning. Jag tror att priserna kommer att fortsätta stiga något varje månad.

ANNONS