R Kelly. Arkivbild.
R Kelly. Arkivbild.

Spotify slutar tipsa om R Kelly

Spotify slutar lyfta fram R Kellys musik. Beskedet kommer efter kampanjen Mute R Kelly, alltså Tysta R Kelly, som är sprungen ur metoo-rörelsen och uppmanar till bojkott av den amerikanske r'n'b-stjärnans musik.

ANNONS
|

Anledningen är att anklagelser om sexuella övergrepp i åratal har riktats mot R Kelly – men artisten nekar till alla anklagelser och är inte misstänkt för brott.

"Vi censurerar inte innehåll med anledning av en artists eller upphovsrättshavares beteende, men vi vill att våra redaktionella beslut – vad vi väljer att lyfta fram – ska reflektera våra värderingar", skriver Spotify i ett uttalande som Billboard har tagit del av.

Inte finnas med på listor

Med andra ord kommer inte R Kellys låtar att finnas med på spellistor skapade av Spotifys medarbetare eller dess algoritmer.

ANNONS

Representanter för R Kelly skriver i ett uttalande att artisten har sjungit sånger om hans kärlek och passion för kvinnor i 30 år. Att han är oskyldig.

"Spotify agerar utifrån falska och oprövade anklagelser. De viker sig för trender i sociala medier och väljer sida i en effektsökande tvist för saker som inte har något att göra med kundservice." skriver de, enligt Abc News.

Kampanjen mot R Kelly vänder sig förutom till Spotify också till bland andra Apple Music och Ticketmaster med krav om att de ska klippa alla band med artisten. I slutet av april skulle han ha uppträtt i Chicago, men spelningen ställdes in.

"En första gång för allt"

"Jag har aldrig hört om att en konsert har ställts in på grund av rykten, men jag antar att det finns en första gång för allting och jag ber om ursäkt för det. Tills vidare ska jag och mina jurister försöka gå till botten med det här", sade artisten själv i ett klipp på Twitter.

R Kelly åtalades 2002 för att ha spelat in en sexvideo med sig själv och en minderårig flicka. Han friades sex år senare.

TT

ANNONS