Zlatan Ibrahimovic och Romelu Lukaku rök ihop i cupmatchen förra månaden. På söndag drabbas deras Milan respektive Inter samman igen på San Siro. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic och Romelu Lukaku rök ihop i cupmatchen förra månaden. På söndag drabbas deras Milan respektive Inter samman igen på San Siro. Arkivbild. Bild: Antonio Calanni/AP

Zlatan mot Lukaku i "Derbynas derby"

Från slumrande jättar till titelutmanare. Milan och Inter möts på söndag i det hetaste Milanoderbyt på tio år. Och i fokus står Zlatan Ibrahimovic – och en ny duell mot Romelu Lukaku efter "voodoo-bråket".

ANNONS

+ Juventus långa svit

2 april 2011. Med Zlatan Ibrahimovic avstängd kliver Alexandre Pato fram och sänker Inter med två mål i Milanoderbyt. 3–0-segern på San Siro avgör i praktiken titelstriden.

Sedan var det slut på det roliga för Milanos giganter – och för i stort sett samtliga lag i Serie A. Utom Juventus. För under återstoden av 2010-talet dominerar "den gamla damen" den italienska fotbollsscenen fullständigt med nio raka ligatitlar.

Men kanske är den sviten nu på väg att brytas.

21 februari 2021. Milan och Inter, tvåa respektive etta, möts på San Siro. För första gången på tio år handlar rivalmötet inte bara om tre poäng och ära. Nu står även ligatiteln på spel – för båda lagen. Sporttidningen La Gazzetta dello Sport har i veckan till och med lanserat ett nytt namn på rivalmötet: "Derbynas derby".

ANNONS

+ Ibrahimovic vs Lukaku – igen

Vad vore ett Milanoderby utan Zlatan Ibrahimovic? Med två mål avgjorde han höstens möte med Inter (seger 2–1) och har trots blott tolv framträdanden i ligan, till följd av covid-19 samt skador, den här säsongen stått för 14 fullträffar. Det är alltså föga förvånande att Milan vill förlänga kontraktet med veterananfallaren.

– Han är undantaget som bekräftar alla regler, han är unik, sade klubbens vd Ivan Gazidis nyligen till italienska Sky.

Men det är inte bara i positiva ordalag Zlatan Ibrahimovic namn nämns den här säsongen. När Milan och Inter möttes i cupen i slutet av januari visades svensken ut. Under matchen hamnade han i en het ordväxling med Inters anfallsstjärna Romelu Lukaku där Ibrahimovic bland annat uppges ha sagt "gör din voodoo-grej", något som kan tolkas rasistiskt. Lukaku har i förhör tidigare i veckan dock sagt att kommentarerna inte hade rasistiskt uppsåt. Enligt La Gazzetta dello Sport kommer Ibrahimovic att få spela i helgen, då en eventuell avstängning sannolikt gäller nästa säsongs inhemska cupspel.

Därför väntar en ny duell med den 27-årige belgaren på söndagen. Och Lukaku har även han hittat nätet den här säsongen. Med 16 fullträffar i ligan delar han inför omgången skytteligaledningen med Juventus Cristiano Ronaldo.

ANNONS

+ Målvaktskampen

I vardera mål står ligans två främsta målvakter sett till hållna nollor den här Serie A-säsongen. Milans Gianluigi Donnarumma, 21, toppar statistiken med åtta matcher utan insläppt mål, tätt följd av Inters 36-årige veteran Samir Handanovic, sju hållna nollor.

+ Mittfältsmatchen

Christian Eriksen har haft svårt att ta en plats i Antonio Contes Inter sedan dansken lämnade Tottenham i fjol. Men på sistone har tränaren tagit in Eriksen i värmen. Mot Benevento för tre omgångar sedan spelade 29-åringen hela matchen, och i segern mot Lazio senast blev han utbytt efter 72 minuter. Och det lär komma mer.

– Christian anpassar sig till oss och börjar förstå vad det är vi vill ha ut från honom, sade Conte på presskonferensen efter Laziomatchen.

Men konkurrensen är hård på Inters mittfält. Inte minst i form av Marcelo Brozovic och Nicolo Barella som har stått för sex respektive fem målgivande passningar i ligaspelet.

Interduon har dock en liten bit upp till Hakan Calhanoglus notering. Milans turkiske mittfältare delar ledningen i assistligan på åtta. Även på på det defensiva mittfältet finns gott om kvalitet – och inte minst framtidshopp – i Sandro Tonali, 20, Franck Kessié, 24, och Ismaël Bennacer, 23.

+ Vila för Inter

ANNONS

Då Inter slutade sist i sin Champions League-grupp är det färdigspelat i Europa den här säsongen. Därmed har serieledaren kunnat ägna hela veckan åt att förbereda sig inför derbyt. Den möjligheten har inte Milan haft. De rödsvartrandiga är alltjämt kvar i Europa League, där man på torsdagen spelade det första 16-delsfinalmötet med Röda Stjärnan (2–2).

+ Bennacer borta – Vidal frågetecken

Mötet i Belgrad blev tufft för Milan. Det var dock inte det insläppta målet på tilläggstid som smärtade mest för tränaren Stefano Pioli. I den första halvleken utgick ovan nämnda Bennacer skadad och missar därmed derbyt.

För Inter är det ännu osäkert om Arturo Vidal kommer till spel. Den chilenske mittfältaren tränade på egen hand på torsdagen, men enligt La Gazzetta dello Sport finns det hopp om att han ska kunna spela på söndag.

+ Öppnas titelstriden upp?

Serie A kommer förvisso inte att avgöras på söndag, men derbyt blir möjligen något slags fingervisning om fortsättningen. Lyckas någon av Milanoklubbarna koppla greppet om scudetton? Eller bjuds lagen strax bakom, bland annat Roma och Juventus, in i titelstriden på allvar?

+ Så ser du matchen

C More Fotboll och cmore.se. Studio från klockan 14.30, avspark 15.00.

Mattias Owen/TT

Tio senaste Milanoderbyna

26 januari 2021: Inter–Milan 2–1 (Coppa Italia)

17 oktober 2020: Inter–Milan 1–2 (Serie A)

9 februari 2020: Inter–Milan 4–2 (Serie A)

21 september 2019: Milan–Inter 0–2 (Serie A)

17 mars 2019: Milan–Inter 2–3 (Serie A)

21 oktober 2018: Inter–Milan 1–0 (Serie A)

4 april 2018: Milan–Inter 0–0 (Serie A)

27 december 2017: Milan–Inter 1–0 (Coppa Italia)

15 oktober 2017: Inter–Milan 3–2 (Serie A)

15 april 2017: Inter–Milan 2–2 (Serie A)

ANNONS